Zelenski: Putin namerno postavlja uslove koje Ukrajina ne može da prihvati

Zelenski: Putin namerno postavlja uslove koje Ukrajina ne može da prihvati

Ruski predsednik Vladimir Putin namerno postavlja takve uslove Ukrajini u razgovorima o okončanju rata, na šta ta zemlja ne može da pristane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to rekao u intervjuu za javne emitere, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Nije slučajno da on postavlja uslove koje Ukrajina mora da odbaci. Odnosno, to je neka vrsta zamke da ne bismo mogli da se dogovorimo i onda mogu da kažu da nismo želeli mir“, rekao je on.

Zelenski je ponovio spremnost za razgovore sa Putinom, ali je upozorio da će, ako ti pregovori ne uspeju, to značiti „treći svetski rat“.

„Mislio sam da Putin neće da okonča ovaj rat, da je u njegovim planovima Ukrajina samo deo rezultata o kome je govorio. [On želi] da ide dalje u Evropu i, pre svega, da zauzme baltičke zemlje. koje su bile deo Sovjetskog Saveza, kao i druge zemlje koje su imale sovjetsku vojsku, na koje je Sovjetski Savez imao uticaj“, rekao je on.

„Rekao sam našim partnerima o tome i rekao sam gospodinu [nemačkom kancelaru Olafu] Šolcu da rusku vojsku možete da dobijete na svojim granicama ako krenu dalje. Ali razumemo da će to onda biti treći svetski rat“, rekao je Zelenski .