Zelenski: Gubitak suvereniteta za nas je crvena linija

Zelenski: Gubitak suvereniteta za nas je crvena linija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je gubitak suvereniteta „crvena linija“ za Ukrajince.

On je to rekao u intervjuu za javne emitere, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Na pitanje o „crvenim linijama“ za Ukrajinu, Zelenski je naglasio: „Ne možemo da izgubimo suverenitet. Hiljade ljudi je poginulo. […] Na primer, čuli smo signale, Rusija je rekla: evo gde smo došli na istoku , na jugu, hajde da stojimo ovde i to će biti naše teritorije. To je gubitak za nas. To je gubitak ljudi. I to je gubitak našeg suvereniteta“, rekao je Zelenski.

Istovremeno je napomenuo da je za izvođenje zaključaka o određenim kompromisima neophodno poznavati situaciju iz svih uglova.

„Želim da saznam sve ovo do detalja. I ako mene boli onoliko koliko boli njih [ljude u nevolji], mislim da je to jedini način da budem adekvatan u donošenju određenih odluka. […] Da budem siguran Zaključci, ne treba da razmišljam kao da sam u Mariupolju, Kijevu ili Lavovu, ali treba da razumem sve“, rekao je Zelenski.

Na pitanje ko ga danas inspiriše, rekao je: „Naš narod je broj jedan. Ja sam navijač naroda Ukrajine“.

Ruski predsednik Putin je 24. februara najavio punu invaziju na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, stambena naselja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i balističke rakete.