Rat protiv Ukrajine koštaće Rusku Federaciju više od neplaćanja iz 1998. godine

Rat protiv Ukrajine koštaće Rusku Federaciju više od neplaćanja iz 1998. godine

Kao rezultat invazije na Ukrajinu, ruska privreda će se smanjiti za 8% 2022. godine, a neizvršenje obaveza iz 1998. koštalo je zemlju smanjenja BDP-a za 5,4%. Ovu ocenu dala je rejting agencija Fič, prenosi ruski Interfaks.

Pored toga, agencija predviđa inflaciju od 18 odsto za Rusiju ove godine, najveću stopu koju je zemlja imala od 2022. godine. Do 2023. godine stopa rasta cena će se usporiti na 15%. Agencija predviđa da će Centralna banka Ruske Federacije nastaviti da povećava stopu kako bi obuzdala inflaciju, a ove godine bi stopa mogla porasti na 25%. Svetski BDP će, istovremeno, porasti za 3,5% umesto ranije prognoziranih 4,2%. Za Rusku Federaciju prognozu karakteriše posebno visok stepen neizvesnosti, a stvarni pad BDP-a zavisiće od trajanja rata i sankcija, napominje agencija.

„Očekivani pad je uporediv sa padom tokom krize 1998. i tokom globalne finansijske krize“, objašnjava Fič. Istovremeno, šokovi vezani za sankcije izgledaju značajni i trajaće duže, ali visoke cene nafte i suficit na tekućem računu, što bi moglo da stvori određeni finansijski jastuk za privredu agresora.

„Očekujemo naglo pogoršanje finansijskih uslova jer je bankama teško da se nose sa ogromnim pritiskom sankcija. Strane investicije će opasti zbog ograničenja aktivnosti sve većeg broja međunarodnih kompanija u Rusiji. Povećana neizvesnost će teško uticati na domaće investicije “, piše Fitch.

Zabrana izvoza pojedinih ruskih proizvoda, koju je uvela sama Rusija, i embargo zapadnih zemalja, zajedno sa najverovatnije rezultiraju padom trgovine.