Zelenski poziva Ukrajince da ne gube budnost

Zelenski poziva Ukrajince da ne gube budnost

Vojna situacija u Ukrajini nije postala lakša, a razmere izazova se nisu smanjile. Ruska vojska i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema Zelenskom, svi Ukrajinci su danas morali da vide vest da je ruska vojna komanda navodno odlučila da smanji neprijateljstva u pravcu Kijeva i Černigova.

„Pa, isto se može reći i za Černobajevku – kao da je ruska avijacija jednostavno odlučila da manje leti, a ruska vojna vozila – da manje voze“, rekao je Zelenski.

Zelenski je izrazio zahvalnost svim ukrajinskim braniocima, koji obezbeđuju odbranu Kijeva, jer svojim hrabrim i efikasnim akcijama primoravaju neprijatelja da se povuče u ovom pravcu. U međuvremenu, predsednik Ukrajine pozvao je Ukrajince da ne gube budnost.

„Situacija nije postala lakša. Obim izazova se nije smanjio. Ruska armija i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na našu državu. Imaju još dosta opreme i dovoljno ljudi potpuno lišenih prava koje mogu poslati u ratni kotao. Stoga, ostajemo na oprezu i ne smanjujemo naše odbrambene napore. I na severu naše države i u svim drugim regionima Ukrajine, gde su ruske trupe privremeno ušle“, rekao je Zelenski i dodao da je odbrana Ukrajine sada zadatak broj jedan, a sve ostalo proizilazi iz toga.

Zelenski je istakao da je neprijatelj i dalje na ukrajinskoj teritoriji. Granatiranje ukrajinskih gradova se nastavlja. Mariupolj je blokiran. Ne prestaju raketni i vazdušni udari. S tim u vezi, predsednik Ukrajine je istakao da su Oružane snage Ukrajine, obaveštajci i svi oni koji su se uključili u odbranu države jedini garant opstanka Ukrajine danas.