Ruski tabloidi objavili a zatim uklonili izveštavaj Ministarstva odbrane o broju poginulih ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski tabloidi objavili a zatim uklonili izveštavaj Ministarstva odbrane o broju poginulih ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski tabloid Komsomolskaja pravda objavio je, a potom uklonio, izveštaj da je rusko Ministarstvo odbrane zabeležilo 9.861 smrt ruskih oružanih snaga u ratu u Ukrajini.

U izveštaju tabloida prvobitno je stajalo: „Prema ruskom Ministarstvu odbrane, tokom specijalne operacije u Ukrajini, ruske oružane snage su izgubile 9861 ubijenih i 16153 ranjenih.

CNN je analizirao HTML kod na veb stranici koji ukazuje da je članak objavljen u ponedeljak u 00:09 po moskovskom vremenu.

Nekoliko sekundi nakon što je CNN pročitao originalni članak — u 21:56. Po moskovskom vremenu prema HTML kodu — priča je ažurirana i uklonjene su sve reference na broj umrlih. To ažuriranje na veb stranici izdanja došlo je ubrzo nakon što je članak počeo da privlači pažnju postova na društvenim mrežama, u kojima se pominje broj smrtnih slučajeva.

Od 2. marta Rusija nije prijavila vojni broj smrtnih slučajeva. Originalni izveštaj tabloida je u skladu sa procenama američkog Ministarstva odbrane, koje govore da je bilo do 10.000 mrtvih ruskih vojnih lica.

Nakon ažuriranja, Komsomolskaia Pravda je kasnije objavila izjavu u kojoj se navodi da je „pristup interfejsu administratora hakovan“ i da je „lažni umetak napravljen u publikaciji“.

Tvrdili su da su „netačne informacije odmah uklonjene”. Analiza CNN-a pokazala je da je ažuriranje došlo posle 21 sat.