Zelenski: F-16 će ​​sigurno leteti na ukrajinskom nebu

Zelenski: F-16 će ​​sigurno leteti na ukrajinskom nebu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da nema sumnje da će borbeni avioni F-16 biti na ukrajinskom nebu, prenosi Ukrinform.

On je uverio Ukrajince da vlasti rade svakog dana i nedelje kako bi branioci neba imali više lansera i raketa za PVO. Predsednik je napomenuo da će ovaj posao nastaviti u četvrtak.

„Trudim se da pružim veću zaštitu našem nebu. Celoj našoj teritoriji je potrebno mnogo više sistema PVO nego što imamo sada. Korak po korak, ovo „mnogo više“ pretvaramo u specifične sposobnosti našeg ratnog vazduhoplovstva, naše protivvazdušne sposobnosti, naše mobilne vatrogasne brigade. Pripremamo i više detalja u vezi sa savremenim borbenim avionima za naše trupe: ne sumnjam da ćemo imati F-16 na našem nebu“, rekao je Zelenski u svom poslednjem obraćanju.

Odvojeno, šef ukrajinske države je rekao da je nakon sastanka Štaba Vrhovnog glavnokomandujućeg održana specijalna konferencija ukrajinskih komandanata, šefa kabineta predsednika Andrija Jermaka i diplomata sa partnerima u vezi sa obezbeđivanjem municije. i opremu ukrajinskim vojnicima.

On je zahvalio svima koji pomažu Ukrajini da zaštiti narod od ruskog terora i onima koji zajedno sa Ukrajinom „teže za potpuno oslobođenje naše zemlje od okupatora“.

Zelenski je izrazio zahvalnost svakom ukrajinskom vojniku, svakom naredniku, oficiru i generalu koji Ukrajini donose rezultate koji su joj potrebni na frontu.

„Danas posebno hvala 35. zasebnoj brigadi marinaca i 55. izdvojenoj artiljerijskoj brigadi. Bravo, ratnici, zaista! Slava svima koji se bore za Ukrajinu, zarad svakog od nas! Slava svima koji spasavaju živote! Slava Ukrajini“, rekao je predsednik.

Kako je saopšteno, 21. jula, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da američki borbeni avioni F-16 mogu da zaštite ukrajinsko nebo od ruskih aviona, kao i da mogu da obaraju neprijateljske rakete i dronove sa stopom od skoro 100 odsto. .