Ogromna eksplozija u fabrici u Moskovskoj oblasti

Ogromna eksplozija u fabrici u Moskovskoj oblasti

Na mreži su se pojavili novi snimci koji pokazuju trenutak kada je fabriku u Moskovskoj oblasti potresla snažna eksplozija.

Snimak, koji je objavila ruska novinska kuća Mash, snimljen je iz vozila u pokretu, prikazuje vatrenu kuglu i oblak dima koji se dižu iznad obližnjih zgrada samo nekoliko sekundi pre nego što je sam automobil udario masivni talas eksplozije, oštetivši njegovo vetrobransko staklo. Vozilo je zatim zasuto krhotinama nekoliko trenutaka kasnije. Čini se da su vozač i putnik unutra nepovređeni.

Eksplozija se dogodila u Zagorskom optičko-mehaničkom kombinatu u gradu Sergijev Posad, nedaleko od Moskve. Kako se navodi na njenom sajtu, fabrika dizajnira i proizvodi optičku i elektronsku opremu.

Dmitrij Akulov, načelnik lokalne administracije, rekao je ruskim medijima u sredu uveče da je 60 ljudi povređeno u eksploziji. Osam osoba se i dalje vodi kao nestalo, rekao je on, dodajući da je operacija raščišćavanja ruševina i dalje u toku na mestu eksplozije.

Ranije su ruske novinske kuće objavile da je skoro 40 stambenih blokova oštećeno u eksploziji, a lokalne vlasti su potvrdile da su primile ukupno 235 pritužbi stanovnika.

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, ranije je rekao da su 43 osobe prebačene u lokalnu bolnicu nakon eksplozije, a da se šestoro nalazi na intenzivnoj nezi. Radnica fabrike je kasnije podlegla povredama, saopštila je lokalna uprava.

Vlasti još nisu dale zvanične komentare o potencijalnim razlozima eksplozije. Izvor u hitnim službama rekao je za RIA Novosti da je do eksplozije došlo zbog kršenja tehničkih procedura.