Visoki zvaničnik EU impresioniran naporima Ukrajine da se bori protiv korupcije

Visoki zvaničnik EU impresioniran naporima Ukrajine da se bori protiv korupcije

Potpredsednik Evropske komisije pohvalio je u ponedeljak borbu Ukrajine protiv korupcije, ali je rekao da su potrebni dodatni napori u zemlji koja se nada pridruživanju Evropskoj uniji.

Komisija je u novembru preporučila da 27-člana EU zvanično započne pregovore o pridruživanju kada Ukrajina ispuni nekoliko preostalih uslova, uključujući jačanje napora u borbi protiv korupcije.

Tokom posete Kijevu u ponedeljak, potpredsednica Komisije Vera Jourova uporedila je trenutne napore sa situacijom u kojoj se zemlja nalazila 2017. godine, rekavši da je impresionirana poboljšanjem.

„… Nisam osetio energiju i snažnu nameru. Sada sam u totalno drugačijem stanju u odnosu na 2017. Mislim da je Ukrajincima dosta stare Ukrajine, i da žele novi sistem. Želeće da vide institucije koje dobro funkcionišu, krivično gone i istražuju slučajeve korupcije u organizovanom kriminalu na svim nivoima, ne samo na velikim već i na nižim nivoima“.

Jourova je, međutim, rekla da ima još stvari koje treba uraditi, uključujući usvajanje zakona o lobiranju.

„Potrebni su dobri zakoni, jake institucije i pravi ljudi koji rade posao. Imam veoma snažan osećaj da je to sada na mestu“, rekla je ona.

Jourova je takođe naglasila da EU treba da „razmisli o našem apsorpcionom kapacitetu“ kada je reč o pristupanju novih članica i da prilagodi sistem.

Pregovori o članstvu traju godinama jer kandidati moraju ispuniti opsežne pravne i ekonomske kriterijume pre nego što se pridruže. EU takođe nije voljna da prihvati zemlju koja je u ratu.