UNHCR pokreće program finansiranja za ukrajinska interno raseljena lica

UNHCR pokreće program finansiranja za ukrajinska interno raseljena lica

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) najavio je pokretanje posebnog programa za interno raseljena lica u Ukrajini kako bi im pomogao u pokrivanju osnovnih stambenih, prehrambenih i higijenskih potreba.

Ovo se navodi u saopštenju UNHCR-a prenetom Ukrinformu.

„UNHCR pokreće veliki višenamenski novčani program za pomoć interno raseljenim licima koja su napustila svoje domove i imovinu“, saopštila je organizacija.

Organizacija je saopštila da je 17. marta UNHCR počeo da privlači interno raseljena lica u svoj program u Lavovu i da će ga postepeno proširiti na druge gradove i regione.

„Finansijska pomoć omogućava ljudima da naprave izbore, postavljaju prioritete za svoje potrebe i stimuliše lokalne proizvođače“, saopštila je organizacija.

UNHCR je dodao da, u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima i drugim humanitarnim agencijama, nastavljaju da podržavaju uspostavljanje prihvatnih centara, isporuku osnovne pomoći i hitnog smeštaja za ukrajinske migrante.

„Takođe pojačavamo podršku graničnim prelazima Ukrajine. Službe zaštite takođe ostaju izuzetno važne, a mi nastavljamo da olakšavamo pristup pravnoj pomoći, psihosocijalnoj podršci i drugoj pomoći onima kojima je potrebna“, saopštila je agencija.

Kako je preneo Ukrinform, ranije je UNHCR upozorio na brz rast humanitarnih potreba ukrajinaca u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, sprovode masovno granatiranje naselja i pogađaju rakete neprijateljskim projektilima.