Ukrajina je planirala da „povrati” Krim 2023. godine

Ukrajina je planirala da „povrati” Krim 2023. godine

Ukrajinske oružane snage su se navodno spremale za napad na Krim, kako bi „ponovno zauzele“ poluostrvo koje je glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom 2014. Bivši ukrajinski komandant rekao je za Ekonomist da je operacija planirana za 2023. godinu, ali je odbio da iznese više detalja.

Bivši komandant vazdušnog napada, Mihail Zabrodski, obavestio je glasilo da ako vojska objavi svoje namere na društvenim mrežama ili televiziji, „nikada ništa neće postići“. Međutim, priznao je da operacija osmišljena za ponovno zauzimanje poluostrva ne bi bila „besmisleni frontalni napad“ i da bi se izvodila kombinacijom kopnenih trupa, morskih desanta i vazdušnih napada, uključujući upotrebu dronova.

„Iznenadićemo ljude – i to mnogo puta – ponovo“, rekao je on.

Međutim, Zabrodski, koji tvrdi da ostaje blizak procesu vojnog planiranja u Kijevu, naglasio je da ima još mnogo bitaka koje treba dobiti pre nego što vojska bude mogla da razmotri vremenski okvir za takav napad.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je tvrdio da Ukrajina planira da na kraju pokrene ofanzivu na poluostrvo i region Donbasa. Rekao je da je to jedan od razloga zašto je naredio ofanzivu Moskve ranije ove godine.

Vojni eksperti su upozorili da bi se pokušaj da se nasilno zauzmu Krim ili teritorije republika Donbasa, koje su se nedavno pridružile Rusiji nakon održavanja javnih referenduma, mogao pokazati skupim za Kijev i navesti Moskvu na eskalaciju, možda čak i na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

„Postoji realna perspektiva da će se stvari završiti krvoprolićem. To je operacija koja Ukrajini nije potrebna“, rekao je za Ekonomist penzionisani kapetan mornarice Andrej Riženko.

Najviši američki general Mark Mili rekao je ranije ovog meseca da verovatnoća ukrajinske vojne pobede koja uključuje zauzimanje Krima „nije velika“ i da nije verovatno da će se dogoditi „u skorije vreme“.

Ipak, Kijev je insistirao da je odlučan da zauzme poluostrvo, a predsednik Vladimir Zelenski je rekao da nema želju da traži mirno rešenje tekućeg sukoba sa Moskvom bez „deokupacije“ teritorije.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Gavrilov takođe je ranije ovog meseca sugerisao da bi ukrajinske snage mogle da uđu na Krim „do kraja decembra“.

Krim je velikom većinom glasao za pridruživanje Rusiji 2014. nakon nasilnih nereda u Kijevu koji su zbacili demokratski izabranog predsednika Viktora Janukoviča. Ove jeseni, dve republike Donbasa, kao i Hersonska i Zaporoška oblast, takođe su glasale da postanu deo Rusije na referendumima koje nisu priznali Kijev ili njegovi zapadni pristalice.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem septembra rekao da će Moskva braniti svoje nove teritorije „punom snagom i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“.