Stefanišina: Odluka o statusu kandidata za Ukrajinu mora biti pravne prirode

Stefanišina: Odluka o statusu kandidata za Ukrajinu mora biti pravne prirode

Odluka da se Ukrajini dodeli status kandidata na samitu EU 23-24. juna trebalo bi da bude legalna, izjavila je potpredsednica vlade za evropske integracije Olga Stefanišina, piše „Evropska istina“.

„Pre svega, odluka koju očekujemo u junu je odluka za Ukrajinu, za ukrajinski narod ona mora biti pravne prirode. Pravna priroda je da se Ukrajini da konkretan status koji će popraviti političku volju lidera i stvoriti mogućnosti za finansiranje. i za obnovu države. I za naše kretanje u pravcu evropskih reformi“, rekla je Stefanišina.

Ona je napomenula da drugi formati neće biti pravno obavezujući.

„Svaki drugi formati – to se mora jasno razumeti, oni ne podrazumevaju pravne obaveze. Odnosno, to je političko obećanje. A politička obećanja smo videli u prošlosti. 2008. o NATO-u i 1994. o nuklearnom oružju. I, kao što vidimo, vremenom se one ne sprovode“, rekla je Stefanišina.

Ona je dodala da je nivo razgovora o davanju Ukrajini statusa kandidata za EU ​​trenutno mnogo veći.

„Čujemo upozorenja, ali ona nisu neodoljiva. Danas naša vlada, parlament i civilno društvo rade u svim evropskim prestonicama kako bi objasnili Ukrajinu i razbili sve sumnje“, dodala je Stefanišina.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je 11. juna u Kijevu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i rekla da će dozvoliti da se do kraja sledeće nedelje finalizuje procena ukrajinske aplikacije za članstvo u EU.

Ranije su izvori iz EP rekli da je svrha posete Fon der Lajen da lično objasni predsedniku Zelenskom stanje stvari i sugeriše kako Kijev može da spreči negativnu odluku na samitu EU.

Prema izvorima, EU je pripremila „pozitivnu“ i „negativnu“ odluku o statusu kandidata za Ukrajinu.