Kuleba: Slovenija će pomoći Ukrajini sa opremom za deminiranje

Kuleba: Slovenija će pomoći Ukrajini sa opremom za deminiranje

Slovenija planira da Ukrajini, preko mehanizma civilne zaštite EU, da u posed za civilno deminiranje, izjavio je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na brifingu sa ministrom spoljnih poslova Slovenije.

On je napomenuo da Slovenija pomaže Ukrajini da ojača svoje odbrambene sposobnosti od prvih dana rata u punom obimu i Ukrajina je veoma zahvalna na tim odlukama, te da je na sastanku razgovarano o daljoj saradnji u ovoj oblasti.

„Danas smo imali sadržajan razgovor o tome kako će Slovenija kroz mehanizam civilne zaštite EU usmeriti opremu potrebnu za civilno deminiranje u Ukrajini“, rekao je Dmitro Kuleba.

Prema njegovim rečima, Slovenija će takođe nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i učestvuje u obnovi Ukrajine. Konkretno, u Harkovu već postoje prvi projekti na liniji gradova pobratima – u vezi sa restauracijom javnog prevoza i rekonstrukcijom Harkovskog instituta za protetiku.

„Imamo iskustva u deminiranju i to će biti jedno od pitanja naše humanitarne pomoći. Pružaćemo i pomoć žrtvama rata, pomoć u hrani i drugim programima“, rekla je Tanja Fajon.

Dmitro Kuleba je napomenuo da je pomoć Sloveniji zapravo velika, s obzirom na malu veličinu zemlje.