Rusija drži četiri nosača raketa sa 22 rakete Kalibr u Crnom moru

Rusija drži četiri nosača raketa sa 22 rakete Kalibr u Crnom moru

Ruska Federacija trenutno ima šest brodova u Crnom moru, uključujući četiri nosača krstarećih raketa „Kalibr“, sa ukupnim rafalom do 22 rakete.

„Od 7.00 časova 27. januara, u Crnom moru se nalazi šest neprijateljskih brodova, uključujući četiri nosača krstarećih raketa „Kalibr“, sa ukupnim salvom do 22 projektila; jedan neprijateljski brod u Azovskom moru; dva neprijateljska broda u Sredozemnom moru, uključujući jedan nosač krstarećih raketa Kalibr, sa ukupnim rafalom do osam projektila“, navodi se u saopštenju pres-služba ukrajinske mornarice.

Prema podacima Ratne mornarice, u protekla 24 sata kroz Kerčki moreuz do Azovskog mora isplovilo je pet plovila, od kojih dva iz Bosfora; do Crnog mora otplovilo je šest plovila, a dva su nastavila kretanje u pravcu Bosfora.

Mornarica je naglasila da Rusija nastavlja da krši Međunarodnu konvenciju o bezbednosti života na moru (SOLAS) iz 1974. onemogućavajući automatske sisteme identifikacije (AIS).

Kako je saopšteno, 26. januara mornarica je obavestila da Rusija u Crnom moru ima tri raketna nosača opremljena sa 16 „Kalibrova“.