Rusi nude predaju braniocima Mariupolja, Ukrajina je odbila

Rusi nude predaju braniocima Mariupolja, Ukrajina je odbila

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da navodno garantuje opstanak braniocima Mariupolja, koji će položiti oružje i predati se, objavio je ruski državni medij RIA Novosti, obraćanje kapetana puka Azov Svjatoslava Palamara.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je navodno spremno da spase živote vojnika ukrajinskih odbrambenih snaga Mariupolja, ako polože oružje. Ruska propaganda ih i dalje naziva „nacionalistima“.

Azovski puk je izjavio da Mariupolj niko neće dati neprijatelju. Obećali su da će Mariupolj ostati ukrajinski grad i objasnili da Rusija nastoji da zauzme luku u Donjeckoj oblasti kako bi stvorila kopneni koridor za Krim i pokazala slabost ukrajinske države.

Savetnik šefa kabineta predsednika Aleksij Arestovič rekao je 18. marta da je deblokada Mariupolja vojnim putem trenutno nemoguća. Gradsko veće Mariupolja saopštilo je da Rusi svakodnevno bacaju 50 do 100 avio-bombi na grad. Okupatori su uništili 80-90% gradskih zgrada, a one se ne mogu popraviti. Novinari međunarodne novinske agencije Asošijeted pres smatraju da Putin koristi svoju omiljenu taktiku u Mariupolju, srednjovekovnu opsadu grada i sporo uništavanje civila, čemu je pribegao u Siriji. U popodnevnim satima 16. marta ruska avijacija bacila je tešku bombu na dramsko pozorište u centru Mariupolja. U zgradi je bilo oko hiljadu stanovnika grada koji su izgubili domove usled granatiranja od strane okupatora.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je da su njeni avioni umešani u bombardovanje i lagalo je da je izazvalo Azovce da dignu u vazduh pozorište. Kasnije je Makar Technologies pokazao satelitske snimke da su ispred i iza zgrade na asfaltu bili veliki natpisi belom bojom „Deca“, kako bi piloti avijacije to mogli da vide pre nego što odluče da bace bombu.