UN i partneri završili prvi konvoj humanitarne pomoći za Sumi, Ukrajina

UN i partneri završili prvi konvoj humanitarne pomoći za Sumi, Ukrajina

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da su sa svojim partnerima u Ukrajini završile prvi konvoj humanitarne pomoći za grad Sumi, koji se nalazi na severoistoku zemlje.

„130 metričkih tona neophodne pomoći uključuje medicinske potrepštine, flaširanu vodu, gotova jela i konzerviranu hranu koja će direktno pomoći oko 35.000 ljudi. Pored ovih artikala, konvoj je doneo opremu za popravku vodovodnih sistema kako bi pomogao 50.000 ljudi. “, rekao je krizni koordinator UN-a za Ukrajinu Amin Avad u saopštenju u petak. „Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je omogućila dijalog za bezbedan prolazak humanitarnog konvoja.

Zalihe su obezbedili Svetski program za hranu, Agencija UN za izbeglice, Svetska zdravstvena organizacija i Dečji fond UN, kao i nevladina organizacija Ljudi u nevolji, navodi se u saopštenju.

„Računamo na kontinuiranu saradnju svih strana dok Ujedinjene nacije i naši humanitarni partneri povećavaju našu operaciju pomoći da odgovorimo na tešku humanitarnu krizu izazvanu ovim ratom. Ovde smo da pomognemo najugroženijim civilima zatečenim u borbama, gde god da oni su u Ukrajini. Za to nam je potreban nesmetan i neprekidan humanitarni pristup“, dodao je Avad.