Norveška se pridružila sankcijama EU protiv Rusije

Norveška se pridružila sankcijama EU protiv Rusije

Norveška vlada je saopštila da se ta zemlja pridružila sankcijama Evropske unije protiv Ruske Federacije u vezi sa njenom invazijom na Ukrajinu i nazvala ograničenja „najširim“ u istoriji zemlje.

Kako prenosi Ukrinform, to se navodi u saopštenju za javnost norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

Napominje se da će „najširi paket sankcija koje je Norveška ikada uvela” uključivati lična ograničenja prema određenim uticajnim Rusima i Belorusima, kao i zabranu izvoza tehnologija, roba i usluga koje Rusija može da iskoristi za vođenje rata protiv Ukrajine. .

„Ove sankcije će teško pogoditi ruski režim. Zamrzavamo sredstva i zabranjujemo putovanja za pojedince i suspendujemo neke vizne olakšice za njihov ulazak u Norvešku, kao i obustavljamo izvoz, trgovinu i operacije koje mogu biti direktno povezane sa ruskom vojnom opremom ili pomoći u finansiranju ili promovisanju rata protiv Ukrajine. Uvodimo naše sankcije zajedno sa EU i drugim zemljama kako bismo osigurali da one imaju maksimalan efekat“, saopštila je agencija.

Prema norveškom ministarstvu spoljnih poslova, zemlja se pridružila paketu sankcija EU uvedenih 9. marta. Međutim, sankcije protiv ruskih propagandnih kanala Russia Todai i Sputnjik nisu izuzetak jer, prema rečima norveške ministarke spoljnih poslova Anikena Hjuitfelda, sankcije protiv ovih medija „pokreću fundamentalna pitanja i potrebno nam je vreme da ih pažljivo procenimo“.

Evropska unija je 15. marta navodno uvela novi, četvrti paket sankcija Rusiji, pooštravajući restriktivne mere protiv pojedinaca i institucija u Ruskoj Federaciji umešanih u kriminalne aktivnosti ruske vlade i rat protiv Ukrajine.