Estonija: Rusi moraju biti otpušteni sa pozicija SE

Estonija: Rusi moraju biti otpušteni sa pozicija SE

Estonski ministar inostranih poslova Urmas Reinsalu izdao je u subotu saopštenje u kojem zahteva da se svi ruski državljani proteraju sa funkcija koje zauzimaju u Savetu Evrope, napisao je Reinsalu u izjavu na Tviteru, priloživši tekst zvaničnog pisma, prenosi Ukrinform.

„S obzirom na ruski agresivni rat protiv Ukrajine i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava od strane Rusije, neprihvatljivo je da ruski građani nastave da rade u Savetu Evrope“, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno generalnoj sekretarki Saveta Evrope Mariji Pejčinović Burić i šefu Komiteta ministara SE Thordisu Kolbrunu Reikfjord Gilfadottir.

Reinsalu je takođe primetio da prisustvo ruskih građana u Savetu Evrope diskredituje organizaciju stvorenu da zaštiti i ojača ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi.

„Ne mogu se potceniti ni rizici od spoljnog pritiska na zaposlene. Stoga su potrebni dalji koraci kako bi se zadržao kredibilitet Saveta Evrope“, navodi se u pismu.

Kako je ranije preneo Ukrinform, u petak je ministar spoljnih poslova Islanda i predsednik Komiteta ministara Saveta Evrope Thordis Kolbrun Reikfjord Gilfadottir, na godišnjicu izbacivanja Rusije iz Saveta Evrope, osudio Moskvu zbog invaziju na Ukrajinu u punom obimu i ubijanje civila, i pozvao na odgovornost počinilaca.

Ranije je nemački Bild objavio istragu u kojoj je izvestio da sin generala ruske spoljne obaveštajne agencije (SVR) Vladimira Nebivaeva, Igor Nebivaev, 39, vodi telo Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca, Moneival, sa sedištem u Strazburu.

Član Specijalnog komiteta Evropskog parlamenta za spoljno mešanje Tomaš Zdečovski pozvao je na hitno otpuštanje sina višeg operativca ruske Spoljne obaveštajne službe iz tela Saveta Evrope.

„Ne možemo dozvoliti ruskoj ruci da kontroliše mere EU protiv pranja novca. Sin generala ruske spoljne obaveštajne službe je izvršni direktor kompanije Moneival – ovo je najveći skandal po pitanju prodora Rusije u institucije EU od početka rata“, rekao je evropski poslanik.