Zemljotres pogodio Ekvador

Zemljotres pogodio Ekvador

Zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale pogodio je Ekvador u subotu, oštetivši puteve, sravnivši zgrade i ubivši najmanje četiri osobe.

Zemljotres je oko podneva pogodio priobalni region Gvajasa, saopštio je američki Geološki zavod. Njegov epicentar nalazio se otprilike 80 km južno od Gvajakila, drugog po veličini grada u zemlji.

Vlasti su prijavile jedan smrtni slučaj u gradu Kuenka, koji se nalazi u unutrašnjosti istočno od epicentra. Žrtva je putovala u vozilu koje je ostalo zarobljeno ispod ruševina kuće koja se rušila. Još tri osobe su poginule kada se urušila građevina na ostrvu Jambeli, odmah južno od epicentra.

Na drugim mestima, Sekretarijat za upravljanje rizicima Ekvadora prijavio je uništavanje kuća, poslovnih zgrada, energetske i energetske infrastrukture i puteva.

Video snimci iz pogođenih područja pokazuju deo štete, a čini se da snimci iz Kuenke snimaju neposredne posledice tamošnjeg smrtnog slučaja.

Ekvador se nalazi na spoju ploča Naska i Južnoameričke ploče i trpi redovne zemljotrese. Najmoćniji u poslednjih nekoliko godina bio je 2016. godine, koji je registrovao magnitudu od 7,8 i pogodio severozapadnu obalu zemlje, u blizini grada Muisne. U njemu je poginulo najmanje 675 ljudi i povređeno više od 16.000, dok je pričinjena šteta od oko 3 milijarde dolara.