Tužilac će objaviti snimak smrti muškarca u pritvoru

Tužilac će objaviti snimak smrti muškarca u pritvoru

Tužioci planiraju sledeće nedelje da objave video snimak koji je naveo vlasti u Virdžiniji da optuže sedam zamenika i tri službenika državne duševne bolnice za ubistvo drugog stepena u smrti čoveka sa lisicama i okovom, piše AP.

Porodica Irva Otiena videla je snimak njegove smrti u četvrtak. Uz njihov blagoslov, snimci će biti objavljeni u javnosti u narednih nekoliko dana, rekla je za Richmond Times-Dispatch advokatica okruga Dinviddie Ann Cabell Baskervill.

Advokati porodice opisali su video novinarima kao 12 mučnih minuta kako poslanici guraju i guše Otinea, crnca čije su ruke i noge bile sputane.

„Možete da vidite da se ulažu u to. Svaki deo njegovog tela je gurnut apsolutnom brutalnošću“, rekao je porodični advokat Mark Krudis.

Tužioci su rekli da Otieno (28) nije delovao borbeno i da je sedeo u stolici kada su ga policajci povukli.

12-minutni video takođe pokazuje nedostatak hitnosti da se pomogne Otienu nakon što su poslanici utvrdili „da je beživotan i da ne diše“, rekao je Krudis.

Deset ljudi je do sada optuženo za ubistvo drugog stepena u Otienovoj smrti – sedam zamenika šerifa okruga Henriko i tri osobe zaposlene u bolnici.

Advokati uhapšenih još nisu videli snimak.

„Pokazuju video snimku advokatima tužilaca. Ali mi zastupamo ove ljude optužene za ubistvo koji su zaključani. Zaista je razočaravajuće. Čini se da je važnije pridobiti naklonost javnosti, da se slučaj sudi u medijima, umesto da dozvolimo da proces krivičnog pravosuđa funkcioniše onako kako bi trebalo da funkcioniše“, rekao je branilac Piter Baruh za list Ričmond.

Otienov slučaj predstavlja najnoviji primer smrti crnca u pritvoru koji je pod nadzorom organa za sprovođenje zakona. Sledi smrtonosno premlaćivanje Tajra Nikolsa u Memfisu, u državi Tenesi, ranije ove godine i dolazi skoro tri godine nakon ubistva Džordža Flojda u policijskom pritvoru u Mineapolisu.

Otieno, koji je bio dete kada je njegova porodica emigrirala iz Kenije i odrastao u predgrađu Ričmonda, imao je istoriju problema sa mentalnim zdravljem i doživljavao je mentalne probleme u vreme svog prvog susreta sa policijom ranije ovog meseca, njegovom porodicom i njihovim advokatima rekao.

To je pokrenulo niz događaja koji su ga doveli do toga da je proveo nekoliko dana u pritvoru pre nego što su vlasti saopštile da je umro 6. marta dok je bio primljen u Centralnu državnu bolnicu južno od Ričmonda.