Rojters: Napadi Rusije na skladište žita u Ukrajini

Rojters: Napadi Rusije na skladište žita u Ukrajini

Slike američke vlade koje je Rojters video pokazuju kako je jedan američki zvaničnik rekao da je oštećena skladišta žitarica u istočnoj Ukrajini i ukazuje na ozbiljnost ruskih napada koji utiču na globalno snabdevanje hranom.

Dve crno-bele slike prikazuju dugačke pravougaone zgrade u istočnoj Ukrajini, koje su prvo viđene netaknute u januaru, a zatim sa oštećenim krovovima i onim što jedan ključ naziva „kraterima od udara“ u martu.

Američki zvaničnik je, komentarišući neklasifikovane slike, rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da ruske snage više puta oštećuju skladišta žitarica u istočnoj Ukrajini.

„Do kraja marta, najmanje šest skladišta žitarica je oštećeno kao rezultat ovih napada“, rekao je zvaničnik.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada su zvaničnici širom sveta zabrinuti zbog posledica invazije na Ukrajinu, četvrtog najvećeg svetskog izvoznika žitarica u sezoni 2020/21., na globalno snabdevanje hranom.

„Nesmotreno rusko oštećivanje ovih silosa za žito je jasan primer kako Putinov rat direktno utiče na civile u Ukrajini i ugrožava bezbednost hrane širom sveta“, rekao je zvaničnik.

„S obzirom da se zemlje širom Afrike i Bliskog istoka oslanjaju na ukrajinski izvoz pšenice, uništavanje ovih zaliha hrane i objekata za skladištenje moglo bi da dovede do nestašice i povećanja cena u već ranjivim ekonomijama“, rekao je zvaničnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisuje invaziju svoje zemlje na Ukrajinu 24. februara kao „specijalnu vojnu operaciju“ koja ima za cilj da uništi vojnu infrastrukturu Ukrajine.

Bajdenova administracija je više puta javno delila svoje obaveštajne podatke kako bi izvršila pritisak na Putina zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini u utorak rekla da je Rusija bombardovala najmanje tri civilna broda koji su prevozili robu iz crnomorskih luka u ostatak sveta, uključujući i jedan koji je iznajmila agrobiznis kompanija.

Šerman je rekao da je Ukrajina rekla kolegama da „Rusija aktivno gađa silose za žito i skladišta hrane“.

Crno more je glavni transportni put za žito, naftu i naftne derivate. Njegove vode dele Bugarska, Rumunija, Gruzija i Turska, kao i Ukrajina i Rusija.

Šerman je rekao da ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama, u suštini prekidajući izvoz žitarica i navodno sprečavajući da oko 94 broda koji prevoze hranu za svetsko tržište stignu do Mediterana.

„Nije ni čudo što mnogi špediteri sada oklevaju da pošalju brodove u Crno more, čak i u ruske luke, s obzirom na opasnost koju predstavljaju ruske snage“, rekla je ona.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja opovrgao je Šermanovu izjavu. On je optužio ukrajinske trupe i „nacionaliste“ da pucaju na civile koji beže, a zatim dodao: „A danas nam je rečeno da navodno bombardujemo brodove sa žitom, kao i skladišta žitarica“.

Ukrajina je u sredu optužila Rusiju da postavlja mine u Crnom moru i rekla da je deo te municije morao da se deaktivira kod Turske i Rumunije jer rastu rizici za vitalno trgovačko brodarstvo u regionu.