Bitkoin skoči preko 20.000 dolara kako američki dolar pada

Bitkoin skoči preko 20.000 dolara kako američki dolar pada

Bitkoin je prešao granicu od 20.000 dolara i očekivao je svoj najbolji dan u poslednjih šest nedelja u petak, dok je američki dolar značajno pao, a tržišta su našla razloge da budu vesela na kraju tmurne nedelje.

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, porastao je za više od 7 odsto na 20.796 dolara, što je dvonedeljni maksimum. Eter, drugi po veličini, porastao je 5 odsto da bi takođe dostigao dvonedeljni maksimum na 1.717 dolara. Bitkoin je u sredu bio samo 18.540 dolara.

Učesnici na tržištu rekli su da nema posebnog pokretača za dobitke osim širokog optimističnog raspoloženja u dokazima u klasama imovine u petak, predvođenih padom dolara u sigurnom utočištu i rastom kineskih akcija.

Ako kriptovalute uspeju da zadrže svoje dobitke do zatvaranja nedelje, bitkoin bi mogao da zabeleži drugi nedeljni porast zaredom, i najbolju nedelju za otprilike mesec dana.

Nestalnost Etera za vikend može biti povećana nadogradnjom softvera koja se nazire poznata kao „spajanje“, koja će biti zakazana negde između 10. i 20. septembra, sa neizvesnim tačnim vremenom.

Promena će radikalno promeniti način na koji se transakcije obrađuju i trebalo bi da smanji potrošnju energije. Neke berze planiraju da pauziraju depozite i povlačenja dok se vrši nadogradnja.