Ukrajina: Potrebni transformatori, protivvazdušna odbrana

Ukrajina: Potrebni transformatori, protivvazdušna odbrana

KIJEV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u ponedeljak na skupu sedam nordijskih i baltičkih ministara spoljnih poslova da su njegovoj zemlji potrebni transformatori i poboljšana protivvazdušna odbrana kako bi sprečila ruske vazdušne udare na energetsku infrastrukturu, prenosi Rojters.

Kulebu su pratili zvaničnici iz Estonije, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije, Norveške i Švedske uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO vojnog saveza u Bukureštu u utorak i sredu.

„Da bismo obnovili sistem, potrebne su nam dve stvari“, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare, dok su radnici komunalnih preduzeća u Ukrajini pokušavali da obnove struju i druge usluge nakon poslednjih ruskih napada prošle nedelje.

„Potrebni su nam transformatori. Ovo je najveći element energetske infrastrukture koju treba obnoviti. I potrebna nam je protivvazdušna odbrana koja će nam omogućiti da obaramo ruske rakete koje ciljaju našu infrastrukturu.“

I dodao: „Ali takođe je važno imati ovakve delegacije u Ukrajini. … Tako da našim kolegama hvala.

Ministri su nakon razgovora izdali zajedničko saopštenje u kojem su pozvali na napore za unapređenje ukrajinske protivvazdušne odbrane. Oni su rekli da će suverenitet i jednak status svih zemalja biti ugroženi ukoliko se Rusija ne suoči sa čvrstim odgovorom na svoje napade.

Ranije je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu rekao Rojtersu u intervjuu da zapadne zemlje moraju da pojačaju svoju podršku Kijevu.

„Najjača poruka ove posete je: Ukrajina treba da pobedi u ovom ratu i da stoga podrška Zapada treba da bude jača; više teškog naoružanja bez ikakvih političkih ograničenja, uključujući i rakete velike daljine“, rekao je Reinsalu.

On je pozvao na jači paket sankcija Rusiji, na veću međunarodnu izolaciju Moskve i stvaranje „međunarodnog suda za zločin agresije“ od strane Rusije.

Rusija je prošle srijede pokrenula svoju najnoviju salvu raketnih udara na ukrajinsku infrastrukturu, što je izazvalo velike nestanke struje širom zemlje.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je: „Mi smo danas u Kijevu u punoj solidarnosti sa Ukrajinom. Uprkos kišama ruskih bombi i varvarskoj brutalnosti, Ukrajina će pobediti!“

Ukrajinski premijer Denis Šmihal napisao je na Tviteru da su ministri „razgovarali o pooštravanju sankcija, rekonstrukciji energetske infrastrukture i finansijskoj podršci. Pozvali na podršku evroatlantskim aspiracijama Ukrajine“.