Osoblje u Černobilju zaustavlja bezbednosne popravke i održavanje zbog „fizičkog i psihičkog umora“, kaže IAEA

Osoblje u Černobilju zaustavlja bezbednosne popravke i održavanje zbog „fizičkog i psihičkog umora“, kaže IAEA

Osoblje u nuklearnoj elektrani u Černobilju (NPP) je toliko umorno da je prestalo sa popravkom i održavanjem sigurnosne opreme, saopštila je u nedelju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U saopštenju IAEA navodi da je ukrajinski regulator obavestio agenciju da osoblje NEK više ne obavlja popravke i održavanje, „delimično zbog fizičkog i psihičkog umora nakon što je radio bez prestanka skoro tri nedelje“. Ranije u nedelju, ukrajinska Nacionalna energetska kompanija (NEC) Ukrenergo saopštila je da je završila radove na popravci i nastavila snabdevanje električnom energijom u nuklearnoj elektrani Černobil.

IAEA je saopštila da osoblje od 211 tehničkog osoblja i stražara još uvek ne može da se rotira iz objekta od dana pre nego što su ruske snage ušle na lokaciju 24. februara, pozivajući se na ukrajinsko regulatorno telo.

„Regulator nema direktnu komunikaciju sa osobljem, ali prima informacije od rukovodstva nuklearne elektrane van lokacije“, saopštila je IAEA.

„Sve strašnija situacija sa kojom se suočava osoblje u postrojenju – zajedno sa upornim problemima u vezi sa komunikacijom sa lokacije, kao i sada rešen problem snabdevanja električnom energijom – dodala je dalju hitnost inicijativi IAEA koja ima za cilj da obezbedi bezbednost u ukrajinskim nuklearnim elektranama, “, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi.

Generalni direktor je predložio okvir koji bi omogućio IAEA da pruži tehničku i drugu pomoć za bezbedan i bezbedan rad svih nuklearnih objekata Ukrajine, navodi se u saopštenju. Grosi je o tome razgovarao prošle nedelje sa ukrajinskim i ruskim ministrima spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i Sergejem Lavrovom, navodi se u saopštenju.

„Ne možemo sebi priuštiti da gubimo više vremena“, rekao je on. „IAEA je spremna da deluje odmah, na osnovu našeg predloženog okvira koji zahteva saglasnost strana u sukobu pre nego što se može primeniti. Možemo da pružimo pomoć ukrajinskim nuklearnim lokacijama tek kada bude potpisan. Činim sve što mogu da se ovo desi vrlo brzo.”