Norveška poziva svet da podrži obnovu Ukrajine

Norveška poziva svet da podrži obnovu Ukrajine

Međunarodna zajednica treba da doprinese naporima Ukrajine u posleratnoj obnovi kako bi milioni izbeglica mogli da se vrate kućama, izjavila je stalna predstavnica Norveške pri Ujedinjenim nacijama Mona Juul, koja je govorila na sednici Saveta bezbednosti UN, piše Ukrinform.

„Rusko ratovanje u urbanim i naseljenim područjima i upotreba teškog eksplozivnog oružja uništavaju kuće, škole i bolnice. Važno je da podržimo napore Ukrajine za rekonstrukciju kako bi se milioni prisilno raseljenih lica jednog dana mogli vratiti u svoje domove u Ukrajini“, rekao je diplomata.

U ovom važnom poslu moraju biti angažovani humanitarni i razvojni akteri, naglasio je Juul.

Ona je dodala da je Norveška „duboko zabrinuta” zbog izveštaja o prisilnom premeštanju civila u Rusiju i okupirane teritorije, kao i izveštaja o „postrojenjima za filtriranje” koje vode ruske snage.

Humanitarnim akterima „mora se omogućiti nesmetan pristup svim mestima pritvora u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“, rekao je stalni predstavnik.

Savet bezbednosti UN održava sastanak o pretnjama međunarodnom miru i bezbednosti, posvećen najnovijim dešavanjima u Ukrajini.