Pet država EU odbacilo ukrajinski plan žitarica, Kijev demantuje

Pet država EU odbacilo ukrajinski plan žitarica, Kijev demantuje

Poljska novinska agencija PAP javila je u ponedeljak da su zemlje članice Evropske unije koje su susedne Ukrajine odbacile plan koji je pripremila Ukrajina da ograniči izvoz poljoprivrednih proizvoda, koji bi, prema Evropskoj komisiji, trebalo da zameni jednostrano ograničenje ukrajinskog uvoza.

Izvor u EU rekao je za PAP da su se susedne države Ukrajine, uključujući Poljsku, protivile predlogu Kijeva. Zamenik ministra ekonomije, trgovinski predstavnik Ukrajine Taras Kačka je u komentaru „EvroPravdi” napomenuo da nije tačna informacija o „pet država koje su odbile predloge Ukrajine”.

Prema predlogu Kijeva, prema PAP-u, Ministarstvo ekonomije Ukrajine će samostalno odlučivati o davanju dozvola za izvoz žitarica u EU, uključujući pet istočnih zemalja članica, čak i ako se protive takvim dozvolama.

Istovremeno, Ukrajina nudi konsultacije sa zemljama EU i Evropskom komisijom u vezi sa izvoznim dozvolama, ali „bez obzira na rezultate konsultacija, konačna odluka ostaje Kijevu“, piše PAP.

Stalni predstavnik Poljske pri EU Andžej Sadoš je na sastanku u Briselu kritikovao ukrajinski predlog koji, prema Varšavi, ne rešava pitanje kontrole i ograničavanja tokova ukrajinskog žita.

Evropska komisija je u petak saopštila da neće produžavati ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine posle 15. septembra, ali je Kijev pristao da preduzme mere za ograničavanje uvoza sa svoje strane.

Međutim, Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostrana ograničenja, a Varšava je rekla da će njihova ograničenja ostati na snazi na neodređeno vreme.

Ukrajina je odlučila da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv ove tri zemlje.