Kuleba: Nove sankcije Rusiji očekuju se sledeće nedelje

Kuleba: Nove sankcije Rusiji očekuju se sledeće nedelje

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da bi novi paket sankcija Rusiji mogao da bude uveden već sledeće nedelje.

Najviši diplomata je ovu vest podelio tokom direktnog prenosa na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Ministar spoljnih poslova je napomenuo da je protekla dva dana vodio razgovore sa svojim stranim kolegama o podršci odbrambenim sposobnostima Ukrajine i sankcijama.

„Ne možemo sada da stanemo. Potrebne su nove sankcije, koje će uskoro, već sledeće nedelje. Sada želimo da proguramo upravo one stvari koje su, po mišljenju Ukrajine, važne“, rekao je on.

Kuleba je napomenuo da je svojim kolegama, od kojih zavisi odluka, poslao konkretnu listu sankcija na kojima Ukrajina insistira.

Pored toga, šef ukrajinske diplomatije je istakao takve napore kao podsticanje međunarodnih kompanija da prestanu da rade u Rusiji.

„Ove kompanije uključuju velike proizvođače kao što su Nestle, Danone i Unilever, ili neke veoma specifične kompanije, na primer, bez kojih Rusija neće moći da proizvodi svoje rakete koje se lansiraju da pogode ciljeve. Radimo na čitavom spektru ovih kompanija. , sa svima“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Istovremeno, prema Kulebinim rečima, neki su uvređeni, kako veruju, prevelikim pritiskom koji se na njih vrši. S tim u vezi, on je naglasio da nije vreme da se vređate, vreme je da napravite izbor: „Da li ste na strani dobra ili ste na strani zla? Biti na strani dobra sada je biti sa Ukrajinom i da ne rade u Ruskoj Federaciji, dok biti na strani zla znači hraniti svoju ekonomiju“.

Kako je ranije preneo Ukrinform, predsednik Vladimir Zelenski je 18. marta rekao da se već razgovara o novom, prilično značajnom paketu sankcija Rusiji.

Kako je saopšteno, ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara započeo invaziju na Ukrajinu u punom obimu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno napadaju stambena područja ukrajinskih gradova i sela, koristeći artiljeriju, rakete i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija.