Britanski poslanici, Jermak raspravljaju o situaciji na frontu

Britanski poslanici, Jermak raspravljaju o situaciji na frontu

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak održao je sastanak sa delegacijom članova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. Strane su razgovarale o situaciji na frontu i u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine i značaju pojačanog sankcionog pritiska na Rusiju, objavio je kabinet predsednika Ukrajine, piše Ukrinform.

Delegaciju su činili predstavnici četiri političke snage: Konzervativne partije (Robert Sili i Džonatan Djanogli), Laburističke partije (Fler Anderson, Lijam Birn i Stiven Dauti), Liberalnih demokrata (Ričard Furd) i Škotske nacionalne partije (Stuart Mekdonald).

Jermak je tokom sastanka upoznao delegaciju sa situacijom na frontu i tokom događaja. Prema njegovim rečima, bezbednosna podrška partnera odigrala je važnu ulogu u nedavnim uspesima Oružanih snaga Ukrajine, zajedno sa zalaganjem ukrajinskih branilaca.

„Velika Britanija je naš ključni saveznik. Veoma cenimo svu pomoć koju pružate Ukrajini u našoj borbi za slobodu i demokratiju“, rekao je Jermak, ističući važnost dalje intenzivirane podrške.

Pored toga, strane su razgovarale o situaciji u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine i izuzetno važnom pitanju oslobađanja ukrajinskih ratnih zarobljenika. S tim u vezi, ukrajinska strana računa na pojačan pritisak međunarodne zajednice na državu agresora.

Jermak je informisao partnere o radu koji se radi na razvoju mehanizma za nove bezbednosne garancije za Ukrajinu, bez kojih je nemoguć stabilan mir u Evropi i svetu uopšte. Šef kabineta predsednika je ukazao na značaj ključne uloge Ujedinjenog Kraljevstva u budućem mehanizmu.

Pokrenuto je i pitanje koordinacije spoljnopolitičkih aktivnosti Kijeva i Londona u pojedinim regionima, odnosno Latinskoj Americi.

„Bićemo zahvalni na podršci Ujedinjenog Kraljevstva u jačanju i širenju antiratne koalicije“, rekao je Jermak.

Na sastanku je posvećena pažnja značaju jačanja makrofinansijske pomoći, što bi trebalo da bude olakšano intenziviranjem zajedničkih napora sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Pored toga, Jermak je istakao važnost povećanja sankcionog pritiska na državu agresora, kao i priznanja Rusije kao terorističke države i poručio: „Rusija se ponaša kao terorista, ona je terorista i to treba zvanično priznati.

Jermak je izrazio iskreno saučešće povodom smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge.

„Delimo vaš gubitak i tugu zajedno sa narodom Velike Britanije“, dodao je Jermak.

Na kraju sastanka, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se sa poslanicima parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. Između ostalog, istaknuta je i značajna uloga obraćanja ukrajinskog predsednika britanskom parlamentu, koje je održano početkom marta 2022.