Jedinstveni vremenski fenomen je možda pomogao Ukrajini da identifikuje i potopi ruski brod Moskva

Jedinstveni vremenski fenomen je možda pomogao Ukrajini da identifikuje i potopi ruski brod Moskva

Par stručnjaka za radare u švedskom odbrambenom istraživanju koji rade sa meteorologom sa Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta pronašli su dokaze koji sugerišu da je razlog zašto je ukrajinska vojska uspela da uoči i potopi daleku rusku raketnu krstaricu tokom ranog dela ukrajinskog rata bio zbog jedinstvene vremenske pojave.

U svom radu objavljenom u časopisu Bilten Američkog meteorološkog društva, Lars Norin, Niklas Vellander i Abhai Devasthale opisuju kako su sproveli meteorološku reanalizu podataka iz vremena i regiona kako bi saznali više o događajima oko potonuća broda.

Rusija je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu – pokrenuvši rat koji se nastavlja do danas. Tokom prvih dana rata, ukrajinska vojska je iznenadila Rusiju i većinu ostatka sveta tako što se borila protiv invazije uništavanjem velikog broja ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila i ubijanjem velikog broja ruskih vojnika. Ukrajina je još jednom iznenadila Rusiju, ali i mnoge druge, kada je samo dva meseca kasnije otkriveno da je ukrajinska vojska uspela da potopi ruski ratni brod Moskva, koji su mnogi smatrali zastavom ruske mornarice u Crnom moru.

Brod je potopljen nakon što je pogođen vođenim projektilima koje je poslala ukrajinska vojska. Ali kako je to postignuto, ostala je misterija. Brod je plovio na udaljenosti od Ukrajine za koju se smatralo da je van domašaja ukrajinskih radarskih sistema.

Pošto je brod gorio i utvrđeno je da će verovatno potonuti, utvrđeno je da su ga pogodile dve vođene rakete Neptun i da su ga pogodile kada je plovio otprilike 120 kilometara od Odese. Kasnije je utvrđeno da je Ukrajina dobila obaveštajne podatke od SAD — ali ne dovoljno da joj se omogući da odredi tačnu lokaciju Moskve. Ukrajinski vojni zvaničnici su izvestili da su mogli da vide brod na svojim radarskim ekranima i tako su izdali naređenje za napad.

U ovom novom pokušaju, istraživački trio je otkrio kako je ukrajinska vojska mogla da vidi brod na svojim radarskim ekranima. Nakon što su 24. februara proučili vremenske uslove za područje gde je brod plovio, napravili su model za rekreaciju događaja koji su se odigrali. Otkrili su da je došlo do temperaturne inverzije, sa hladnijim vazduhom na nižim visinama i toplijim vazduhom iznad njega. To je, otkrili su, omogućilo radarskim signalima da se lome od atmosfere, noseći ih mnogo dalje nego što bi to bio slučaj u normalnim uslovima. I to je, zaključuju oni, čini se da su Ukrajinci mogli da vide brod i identifikuju njegovu poziciju.