Ukrajina: Izvoz prehrambenih proizvoda smanjen za trećinu

Ukrajina: Izvoz prehrambenih proizvoda smanjen za trećinu

Izvoz životnih namirnica iz odeskih luka kroz „žitni koridor” smanjen je za trećinu tokom protekle nedelje zbog sabotaže ruske strane, rekao je portparol Oblasne vojne uprave Odesa Sergej Bračuk na brifingu u Medija centru Ukrajine – Ukrinformu.

„Tokom protekle nedelje 18 brodova je izvezlo 664.000 tona prehrambenih proizvoda iz luka Velike Odese. Nažalost, ovo je za trećinu manje nego nedelju dana pre prethodne“, rekao je Bračuk.

On je naglasio da smanjenje obima izvoza nije povezano sa olujama ili problemima u snabdevanju energentima, već sa činjenicom da ruska strana sabotira i odlaže inspekciju brodova koji plove ka i iz luke Odesa.

Prema Bračuku, 60.000 tona pšenice poslato je u Keniju, 56.000 tona u Bangladeš, a 60.000 tona biljnog ulja u Indiju.

Kako prenosi Ukrinform, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska su se 17. novembra u Istanbulu dogovorile da produže inicijativu za bezbedan transport poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora za još 120 dana. Porinut je 22. jula, a prvi brod sa ukrajinskim namirnicama krenuo je iz luke Odesa 1. avgusta.

Do kraja januara 2023. Ukrajina je u okviru inicijative za žito poslala 675 brodova sa 18,4 miliona tona. Udeo Afrike je 2,3 miliona tona, Azije – 5,1 miliona tona, Evrope – 7,5 miliona tona, Bliskog istoka – 3,4 miliona tona.