SAD sankcionišu meksičkog poručnika međunarodnog kartela

SAD sankcionišu meksičkog poručnika međunarodnog kartela

MEKSIKO SITI – Američko ministarstvo finansija objavilo je u ponedeljak sankcije međunarodnom operateru za narko kartel Sinaloa čije aktivnosti obuhvataju čitav svet, prenosi AP.

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija blokirala je bilo koju američku imovinu Hozea Anhela Rivere Zazuete i još dvojice muškaraca.

Odeljenje je saopštilo da mreža Rivere Zazuete „funkcioniše na globalnom nivou sa čvorovima u Sjedinjenim Državama, Meksiku, Južnoj i Centralnoj Americi, Evropi, Aziji, Africi i Australiji“.

„Rivera Zazueta uvozi hemikalije prekursore iz Kine u Meksiko, koje se zatim koriste za proizvodnju sintetičkih droga“, uključujući smrtonosni opioidni fentanil i kristalni metamfetamin.

U njemu se navodi da je radio sa kineskom kompanijom za transport hemikalija, Shanghai Fast-Fine Chemicals, „koja je isporučila razne, često lažno označene prekursore hemikalijama organizacijama za trgovinu drogom u Meksiku za ilegalnu proizvodnju fentanila namenjenog američkom tržištu.

Preko 70.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja opioidima 2020. godine, uglavnom fentanila.

Meksički karteli često prebacuju drogu u pilule koje oponašaju legitimne lekove, što ga čini mnogo smrtonosnijim, jer mnoge žrtve ne znaju da uzimaju fentanil.

Odeljenje je saopštilo da je Rivera Zazueta takođe premestio „velike količine kokaina iz Kolumbije u Sjedinjene Države, Španiju, Italiju, Gvatemalu, Meksiko i druge zemlje u Evropi i Centralnoj Americi“.

Sankcije su u ponedeljak odredili i njegov meksički saradnik Nelton Santiso Agila i gvatemalski reprezentativac Džejson Antonio Jang Lopez.