Energoatom: Rusija pokušava da „ukrade“ najveću nuklearku u Evropi

Energoatom: Rusija pokušava da „ukrade“ najveću nuklearku u Evropi

Šef ukrajinskog operatera atomske energije Energoatoma Petro Kotin optužio je Rusiju da pokušava da „ukrade“ najveću nuklearnu elektranu u Evropi time što je odsekla sa ukrajinske električne mreže i ostavila je na ivici radijacijske katastrofe.

Nuklearna elektrana Zaporožje od ponedeljka je bez spoljnog izvora električne energije i dobija struju za sopstvene bezbednosne sisteme iz jednog od svojih šest reaktora koji je ostao u funkciji, izjavio je Kotin.

„Trudimo se da ova jedinica radi koliko god je to moguće, ali će na kraju morati da se ugasi i onda će stanica preći na dizel agregate“, rekao je on i dodao da su takvi generatori „poslednja odbrana stanice pre radijacijskog udesa“.

Kotin je rekao da Rusi „imaju ludu ideju da prebace ZNPP na ruski elektroenergetski sistem i zapravo pokušavaju da ukradu ukrajinsku nuklearnu elektranu i svu električnu energiju koju proizvodi“.

Ukrajina i Rusija jedna drugu optužuju za granatiranje koje je oštetilo delove elektrane i dalekovode koji je povezuju sa ukrajinskom električnom mrežom i obezbeđuju struju za ključne sisteme hlađenja koji su potrebni da bi se sprečilo topljenje nuklearnog jezgra.