Energoatom: Rusi su pobegli iz Černobila zbog radijacione bolesti

Energoatom: Rusi su pobegli iz Černobila zbog radijacione bolesti

Agencija UN za atomsku energiju istražuje ukrajinske tvrdnje da su ruski vojnici koji su okupirali nuklearnu elektranu u Černobilju napustili nakon što su primili visoke doze radijacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ne može da potvrdi tvrdnje ukrajinske državne energetske kompanije Energoatom i da traži nezavisnu procenu.

Energoatom je saopštio da su Rusi kopali rovove u šumi unutar zone isključenja na mestu najgore nuklearne katastrofe na svetu i da su se trupe „uspaničile na prvi znak bolesti“ koja se „pojavila veoma brzo“ i počela da se priprema za odlazak.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk takođe je iznela tvrdnju da su ruske trupe koje su kopale rovove u šumi bile izložene radijaciji, ali to nije nezavisno provereno.

Neki izveštaji sugerišu da su vojnici poslati u specijalnu medicinsku ustanovu u Belorusiji nakon što su tenkovima vozili kroz „mrtvu zonu“ oko nuklearne elektrane, dižući radioaktivnu prašinu.

Ruske snage su se takođe povukle iz obližnjeg grada Slavutiča, gde žive radnici u Černobilju, saopštio je Energoatom.

IAEA je saopštila da se priprema da u narednih nekoliko dana pošalje svoju prvu „misiju pomoći i podrške“ u Černobil na severu Ukrajine.

Iako su ruski vojnici preuzeli kontrolu nad Černobilom ubrzo nakon invazije 24. februara, ukrajinsko osoblje elektrane nastavilo je da nadgleda bezbedno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva i nadgleda betonske ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. godine, izazvavši najgoru nuklearnu nesreću na svetu.

U posebnom postu, Energoatom je rekao da je ruska strana formalno pristala da Ukrajini vrati odgovornost za zaštitu Černobila. Podelio je skenirani dokument koji su potpisali ljudi koje je identifikovao kao viši član osoblja u Černobilju i ruski vojni zvaničnik zadužen da čuva Černobil. Rojters nije mogao odmah da proveri autentičnost dokumenta.

Ukrajina je više puta izražavala zabrinutost za bezbednost u vezi sa Černobiljem i zahtevala povlačenje ruskih trupa, čije je prisustvo sprečilo rotaciju osoblja na neko vreme.

Zamoljeno da prokomentariše izveštaje černobilskog osoblja, rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo.