Ekvador odustao od plana za transfer oružja Ukrajini

Ekvador odustao od plana za transfer oružja Ukrajini

Kito neće isporučivati Ukrajini zastarelu rusku vojnu opremu, izjavila je ekvadorska ministarka spoljnih poslova Gabrijela Somerfeld, odstupajući od ranije najavljenih planova njene vlade.

„Ekvador neće slati nikakav ratni materijal zemlji koja je uključena u međunarodni oružani sukob“, rekao je Somerfeld grupi poslanika u ponedeljak.

Somerfeld je naglasila da se Ekvador zalaže za „mirno rešenje“ sukoba između Rusije i Ukrajine koje bi bilo zasnovano na međunarodnom pravu.

U decembru je ekvadorski predsednik Danijel Noboa najavio nameru da Ukrajini isporuči zastarelu opremu iz sovjetskog doba u zamenu za modernu opremu iz SAD u vrednosti od 200 miliona dolara. Somerfeld je u to vreme tvrdila da predmetna oprema „nije operativna“ i da ne bi bilo „nezakonito“ da je Kito raspolaže na bilo koji način koji zemlja smatra prikladnim.

Oprema sovjetske proizvodnje u zalihama Ekvadora navodno uključuje helikoptere Mi-17 i protivvazdušne sisteme Osa.

Moskva je kritikovala plan, rekavši da bi bilo kršenje ugovora o prenosu vojne opreme trećoj strani bez pristanka Rusije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ekvadorskim medijima da je Kito doneo „ishitrenu odluku“ pod pritiskom spolja.

Ubrzo nakon što je najavljen planirani transfer oružja, Rusija je ograničila uvoz banana iz Ekvadora, navodeći kao razlog zdravstvene povrede. Ruski nadzorni organ za bezbednost hrane Rosselkhoznadzor ukinuo je delimičnu zabranu u petak, rekavši da je pet ekvadorskih kompanija ponovo dozvoljeno da isporučuju banane u zemlju.