Pametni sistem invalidskih kolica Iz Tunisa stiže do finala prestižne evropske nagrade

Pametni sistem invalidskih kolica Iz Tunisa stiže do finala prestižne evropske nagrade

Tim mladih inženjerki iz Tunisa postigao je izuzetan uspeh svojim projektom Moovobrain, koji je dospeo do finala prestižne evropske Nagrade za mlade pronalazače. Ovo dostignuće dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa višestrukim krizama, pružajući tračak nade i inspiracije.

Moovobrain omogućava korisnicima invalidskih kolica da se kreću korišćenjem tačpeda, glasovnih komandi, pokreta lica ili moždanih signala detektovanih slušalicama. Ovaj projekat je ušao u uži izbor među preko 550 kandidata za finalnu rundu takmičenja, koje je pokrenuo Evropski zavod za patente 2021. godine. Ove godine, tim iz Tunisa postao je prvi tuniski i arapski tim koji je stigao do finala.

Inspiraciju za Moovobrain dobila je Souleima Ben Temime (28) zbog ujaka koji je bio paralizovan i morao koristiti invalidska kolica. Souleima je razgovarala sa prijateljima i odlučili su da koriste digitalne zdravstvene tehnologije kako bi napravili proizvod koji bi mogao pomoći mnogima. Tim, koji se sastoji od Souleima Ben Temime, Khaoula Ben Ahmed (28), Sirine Ajari (28) i Gofrane Ajari (27), započeo je rad na prototipu 2017. godine, a dve godine kasnije osnovali su startap Gevinner.

Uspeh tima dolazi uprkos ekonomskim i političkim previranjima u Tunisu. Predsednik Kais Saied, izabran 2019. godine, pokrenuo je sveobuhvatno otimanje vlasti 2021. godine, što je dovelo do političke i ekonomske krize. Ipak, tim mladih inženjerki nije dozvolio da ih te teškoće obeshrabre. Khaoula Ben Ahmed se nada da će finalno takmičenje doneti timu vidljivost i kredibilitet, što će pomoći u ubeđivanju investitora i proizvođača invalidskih kolica.

Moovobrain može značajno poboljšati kvalitet života osoba sa smanjenom pokretljivošću, omogućavajući im veću autonomiju. Čak i jednostavni zadaci, poput okretanja prema televiziji, mogu biti veliki izazov za osobe koje ne mogu govoriti ili se kretati.

Gevinner će uskoro isporučiti prva četiri invalidska kolica opremljena novom tehnologijom organizaciji za osobe sa invaliditetom u Tunisu, očekujući povratne informacije za dalja poboljšanja. Na međunarodnom planu, fokusiraju se na Evropu, već uspostavljajući partnerstva sa italijanskim proizvođačem. Svaka pametna stolica košta oko 2.000 evra, ali tim se nada da će tehnologiju učiniti dostupnom većem broju ljudi, uključujući i manje dobrostojeće zemlje.

Uspeh tima iz Tunisa u dolasku do finala prestižne evropske nagrade predstavlja veliki korak napred za mlade pronalazače iz regiona. Njihov inovativni pristup i odlučnost pružaju nadu da će pametni sistem invalidskih kolica Moovobrain doneti značajne promene i unaprediti kvalitet života mnogih ljudi širom sveta.