Online sadržaj više nikad neće biti isti

Online sadržaj više nikad neće biti isti

Slika koju vidite iznad nije fotografija nekog specifičnog mesta. To je sintetizovana predstava pejzaža opisana tekstom. Sliku je sintetizovao novi ‘deep learning’ model nazvan ‘Stable diffusion’, koji je nedavno predstavljen i dodeljen na raspolaganje najširoj javnosti.

Nedavno objavljeni model sinteze slika pod nazivom ‘Stable Diffusion’ (srp. stabilna difuzija, odnosi se na tehnike primenjene u modelu) omogućava svakome ko ima računar i pristojan GPU da dočara skoro svaku vizuelnu stvarnost koju mogu zamisliti. Može da imitira brojne vizuelne stilove, a ako mu unesete opisnu frazu, rezultati se pojavljuju na ekranu – gotovo kao magijom.

Kako se navodi na zvaničnom mestu objavljivanja programskog kôda projekta, ovaj korak je samo jedan u nizu unapređenja koja su postigli. „Stabilna difuzija je latentni model difuzije teksta u sliku. Zahvaljujući velikodušnoj računskoj donaciji od Stabiliti AI i podršci od LAION-a, uspeli smo da obučimo model latentne difuzije na slikama veličine 512k512 iz podskupa baze podataka LAION-5B. Slično Google-ovom Imagen-u, ovaj model koristi zamrznuti CLIP ViT-L/14 tekstualni koder za uslovljavanje modela tekstualnim upitima. Sa svojim 860M UNet i 123M tekstualnim koderom, model je relativno lagan i radi na GPU-u sa najmanje 10 GB VRAM-a. Pogledajte ovaj odeljak ispod i karticu modela.“

Ovo praktično znači da je i pojedinci, sa hardverom umerenih performansi, mogu koristiti ovaj softver za lične ili profesionalne projekte. To je još jedno u nizu unapređenja postignuta radom ove grupe.

Neki umetnici su oduševljeni perspektivom, drugi nisu srećni zbog toga, a društvo u celini izgleda još uvek u velikoj meri nesvesno tehnološke revolucije koja se brzo razvija kroz zajednice na Tvitter-u, Discord-u i Github-u. Sinteza slike verovatno donosi implikacije velike kao pronalazak kamere — ili možda stvaranje same vizuelne umetnosti. Čak bi i naš osećaj za istoriju mogao biti u pitanju, u zavisnosti od toga kako se stvari predstave. U svakom slučaju, ‘Stable Diffusion’ predvodi novi talas kreativnih alata dubokog učenja koji su spremni da revolucionišu stvaranje vizuelnih medija.