Google-ov Vaimo nudi uslugu prevoza bez vozača u San Francisku

Google-ov Vaimo nudi uslugu prevoza bez vozača u San Francisku

Jedinica za autonomna vozila Alphabet, Guglove matične kompanije, saopštila je u sredu da je počela da prevozi zaposlene u električnim terencima Jaguar I-Pace bez rezervnih vozača. Prethodno je kompanija testirala vozila sa sigurnosnim vozačem za volanom za svaki slučaj.

Vaimo (Waymo) nije precizirao kada bi mogao ponuditi autonomne vožnje javnosti u San Francisku. Kompanija koristi autonomne minivanove bez ljudske podrške za prevoz putnika u istočnoj dolini područja metroa u Feniksu od 2020.

Vaimo je takođe najavio u sredu da će uskoro proširiti vožnje bez vozača na centar Feniksa. Program će započeti prevozom zaposlenih u Vaimo-u sa sigurnosnim vozačima u vozilima, sa ciljem da se te vožnje otvore za stanovnike koji se ubrzo nakon toga pridruže programu „pouzdanog testera“. Nije naveden datum kada će ljudi biti izvučeni iz vozila.

Testiranje u San Francisku dolazi kada konkurent Cruise LLC, podružnica General Motorsa, traži dozvolu da naplaćuje potpuno autonomne vožnje u gradu. Cruise upravlja malom flotom autonomnih vozila koju je otvorio za širu javnost početkom februara. GM očekuje da će ove godine dobiti dozvolu da putnicima naplaćuje autonomne vožnje.