Apple: Hitna satelitska usluga na iPhone 14 pomoću Globalstar-a

Apple: Hitna satelitska usluga na iPhone 14 pomoću Globalstar-a

Apple je u sredu odabrao Globalstar za svog partnera za funkciju koja bi omogućila korisnicima iPhone 14 da šalju hitne poruke sa udaljenih lokacija, objavio je Rojters.

Tehnološki gigant je rekao da će posvetiti 450 miliona dolara iz svog naprednog proizvodnog fonda za satelitsku infrastrukturu kako bi podržao ovu funkciju. GlobalStar će dobiti većinu sredstava, ali proizvođač iPhone-a nije precizirao koji drugi igrači će dobiti ostatak i u kom obliku.

Dok će Apple platiti 95% odobrenih kapitalnih troškova za nove Globalstar satelite potrebne za podršku usluge, Globalstar je rekao da će i dalje morati da prikupi dodatni dug za izgradnju i postavljanje satelita.

Globalstar, koji proizvodi satelite u niskoj orbiti (LEO), rekao je da je prisluškivao investicionu banku Goldman Sachs & Co i da očekuje da će finansiranje završiti u četvrtom kvartalu 2022.

LEO sateliti rade 36 puta bliže zemlji od tradicionalnih i stoga im je potrebno manje vremena za slanje i primanje informacija, što dovodi do bržeg širokopojasnog servisa čak i u udaljenim oblastima.

Akcije Globalstara su se trgovale nešto više nakon zvona. Oni su skočili za više od 20% u redovnom trgovanju, ali su preokrenuli kurs i završili niže u sredu.

Najnoviji iPhonei počinju od 799 dolara i biće dostupni kasnije ovog meseca, rekao je Apple na svom „Far Out“ događaju.

Funkcija satelitskih poruka biće dostupna kroz nadogradnju softvera na modelima iPhone 14, koji uključuju dodatni hardver za slanje poruka, u novembru.

Usluga će biti besplatna dve godine uz iPhone 14. Epl nije rekao šta će se desiti nakon tog perioda.

Usluga će početi u Sjedinjenim Državama i Kanadi i biće dostupna na drugim tržištima u narednim mesecima, saopštila je kompanija.