Apple održava cene novih iPhone-a uprkos inflaciji

Apple održava cene novih iPhone-a uprkos inflaciji

KUPERTINO – Apple-ova najnovija linija iPhone-a imaće bolje kamere, brže procesore i dugotrajniju bateriju po istim cenama kao i prošlogodišnji model, uprkos inflatornom pritisku koji je povećao cenu mnogih drugih svakodnevnih stvari, preneo je Asošijejted pres.

Ta odluka, otkrivena u sredu tokom Apple-ovog prvog događaja o proizvodima uživo u poslednje tri godine, bila je blago iznenađenje. Mnogi analitičari predviđaju da će Apple tražiti od svojih predanih obožavatelja da plate čak 15% više kako bi pomogao u kompenziranju rastućih troškova za mnoge komponente.

Uzbuna oko Apple-ovih novih modela iPhone 14 deo je rituala nakon Praznika rada koji kompanija organizuje svake godine više od decenije. Događaj u sredu održan je u kampusu kompanije u Kupertinu u Kaliforniji u pozorištu nazvanom po suosnivaču kompanije Stivu Džobsu.

Već nekoliko godina, Apple-ovi novi iPhone-i su uglavnom imali inkrementalne nadogradnje kamera i trajanja baterije, a ni ovogodišnji modeli nisu bili izuzetak. Cene standardnog iPhone-a 14 počeće od 799 dolara; deluks iPhone 14 Pro Max će početi od 1099 dolara.

Među najnovijim poboljšanjima je kamera od 48 megapiksela u Pro i Pro Max modelima za koju kompanija kaže da će proizvoditi posebno oštre slike. iPhone 13 verzije Pro i Pro Max imaju kamere od 12 megapiksela. Ovogodišnji vrhunski modeli će takođe imati stalno uključene displeje koji ostaju upaljeni čak i kada je uređaj zaključan, što je funkcija koja je već dugo dostupna na mnogim pametnim telefonima koje pokreće Google-ov Android softver.

Počevši od novembra, iPhone 14 Pro i Pro Max će moći da šalju SOS poruke preko nove satelitske funkcije — bezbednosne mere koja omogućava korisnicima da zatraže pomoć kada su u udaljenim oblastima bez bežične veze.

Svi modeli iPhone 14 će uključivati senzor pokreta koji može da otkrije ozbiljne saobraćajne nesreće i da se automatski poveže sa hitnim službama.

Pošto inflacija još uvek lebdi na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, potrošači su ograničili svoju potrošnju na mnoge diskrecione artikle. To verovatno doprinosi nedavnom padu prodaje pametnih telefona, iako je iPhone prošao mnogo bolje od konkurentskih Android uređaja.

Zatamnjeni izgledi za prodaju podstakli su istraživačku firmu International Data Corp. da predvidi svetski pad u isporuci pametnih telefona u 2022. godini od 6,5%, što je skoro duplo više od pada od 3,5% koliko je procenjeno pre nekoliko meseci. Uprkos tom očekivanom padu prodaje, očekuje se da će prosečna cena novih pametnih telefona ove godine završiti oko 6% više nego prošle godine, procenio je IDC.

Potrošači i dalje kupuju iPhone ove godine, iako Apple već naplaćuje među najvišim cenama u industriji. Epl je prodao oko 106 miliona iPhone-a u prvoj polovini ove godine, što je povećanje od 8% u odnosu na isto vreme prošle godine, prema Canalisu, drugoj istraživačkoj kompaniji.