Zbog štrajka u Lufthanzi danas samo 10 do 20 odsto letova

Zbog štrajka u Lufthanzi danas samo 10 do 20 odsto letova

Nemačka aviokompanija Lufthanza erlajn saopštila je da će obaviti samo deset do 20 odsto letova zakazanih za danas zbog poziva na štrajk njenog zemaljskog osoblja u okviru pregovora o platama.

„Trenutno pretpostavljamo da će samo oko 10 do 20 odsto letova moći da se obavi“, navela je najveća evropska aviokompanija na svom sajtu.

Štrajk je počeo jutros u 4.00 i trebalo bi da traje do sutra ujutro u 7.10, saopštio je sindikat Verdi.

Prema podacima Lufthanze, 100.000 putnika pogođeno je štrajkom upozorenja koji se održava na aerodromima Frankfurt na Majni, Minhenu, Hamburgu, Berlinu, Diseldorfu, Keln-Bonu i Štutgartu.

Verdi je pozvao na novi štrajk u sklopu nesuglasica oko plata zemaljskog osoblja, odnosno 25.000 zaposlenih.

Prethodni štrajk početkom februara uzrokovao je otkazivanje gotovo 90 odsto letova.

Verdi zahteva povećanje plata za 12,5 odsto, uz najmanje 500 evra više odmah na mesečnoj platnoj listi, kao i bonus za inflaciju od 3.000 evra.

Cilj je da se neutrališe inflacija poslednjih godina u Nemačkoj, koja je prošle godine dostigla 5,9 odsto, posle 6,9 odsto 2022. godine.

Kompanija sa svoje strane predlaže povećanje od četiri odsto u decembru, kao i povećanja od 5,5 odsto od februara 2025. Prihvatila je bonus na inflaciju koji je tražio sindikat.

Prema sindikatu, dok Lufthanza odobrava svojim pilotima dvocifrena povećanja, zemaljsko osoblje nije čak ni nadoknađeno za inflaciju.

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji posebno pogađa saobraćajni sektor, ali i industriju i druge usluge. Zaposleni smatraju da je predloženo povećanje plata nedovoljno s obzirom na rast cena od 2022.