Putin: Zapadne elite žele da napreduju na račun drugih

Putin: Zapadne elite žele da napreduju na račun drugih

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je scenu za svoju državnu posetu Kini pohvalivši napore Moskve i Pekinga da izgrade „pravedan, multipolarni svetski poredak“. Nasuprot tome, Putin je optužio zapadne lidere da pokušavaju da zadrže globalnu dominaciju zanemarujući suverene interese drugih zemalja.

U intervjuu novinskoj agenciji Sinhua objavljenom u utorak, Putin je rekao da su on i kineski predsednik Si Đinping postigli najjače odnose Rusije i Kine u istoriji oslanjajući se na „principe jednakosti i poverenja“, kao i na međusobno poštovanje svake suverene nacije. interesovanja. Taj pristup je suprotstavio stavovima Zapada prema drugim nacijama.

„Zemlja je kolevka čovečanstva, naš zajednički dom i svi smo jednaki kao njeni stanovnici“, rekao je Putin. „Uveren sam da ovaj stav deli većina ljudi na planeti.

On je, međutim, dodao da „zapadne elite predvođene SAD odbijaju da poštuju civilizacijsku i kulturnu raznolikost i odbacuju vekovima stare tradicionalne vrednosti“ i „uzurpirale su pravo da govore drugim nacijama sa kojima mogu – ili ne smeju – da sklapaju prijateljstva i sarađuju sa.”

„Oni nastoje da obezbede svoje blagostanje na račun drugih država, kao u stara vremena, i pribegavaju neokolonijalnim metodama u tom cilju“, rekao je Putin.

Dvodnevnu posetu Kini ruski predsednik bi trebalo da počne u četvrtak. Baš kao što je Si izabrao Rusiju za svoje prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran prošle godine, ruski lider odlazi u Peking nakon što je osvojio svoj peti predsednički mandat.

Lideri su sedeli za više od pet sati razgovora licem u lice tokom Sijevog putovanja u Moskvu u martu 2023. Tokom sastanka, kineski predsednik je ponovio svoju „dugoročnu posvećenost” jačanju veza i praktične saradnje između njih dvojice. države.

Konflikt u Ukrajini trenutno je među glavnim pitanjima na tom dnevnom redu. Putin je istakao da je Kina od početka krize radila na pronalaženju diplomatskog rešenja. Ni Ukrajina ni njeni zapadni pristalice nisu bili spremni za „ravnopravan, pošten i otvoren dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju interesa jednih drugih“, rekao je on za Sinhuu.

Čak i dok je Zapad pokušavao da uništi rusku ekonomiju sankcijama, trgovina između Rusije i Kine porasla je na skoro 228 milijardi dolara, što je više nego udvostručilo obim iz 2019. „S obzirom na globalne turbulencije i ekonomska pitanja na Zapadu, ovakvi rezultati još jednom dokazuju stratešku mudrost našeg suverenog kursa i traganja za nacionalnim interesima“, rekao je Putin.

Peking je dosledno odbijao da okrivi Rusiju za borbe u Ukrajini, tvrdeći da su širenje NATO-a i „hladnoratovski mentalitet” Vašingtona osnovni uzroci konfrontacije.