Džonson: Zamah Rusije u Ukrajini mogao bi da uspori zbog nedostatka resursa

Džonson: Zamah Rusije u Ukrajini mogao bi da uspori zbog nedostatka resursa

Britanska odbrambena obaveštajna služba veruje da će zamah Rusije u ratu u Ukrajini usporiti u narednih nekoliko meseci pošto njena vojska iscrpi svoje resurse.

To je rekao britanski premijer Boris Džonson, koji je razgovarao sa novinarima grupe evropskih listova, prenosi Rojters.

U komentarima koje je u sredu objavio nemački Zidojče cajtung, Džonson je rekao da snage predsednika Vladimira Putina guraju napred u istočnom regionu Donbasa, izazivajući razaranja, ali uz veliku cenu vojnika i oružja.

„Naša odbrambena obaveštajna služba veruje, međutim, da bi Rusija u narednih nekoliko meseci mogla da dođe do tačke u kojoj više nema zamaha napred jer je iscrpela svoje resurse“, rekao je Džonson u intervjuu.

„Onda moramo pomoći Ukrajincima da preokrenu dinamiku. Zalagaću se za ovo na samitu Grupe sedam u Nemačkoj za vikend“, rekao je on.

„Ukoliko su Ukrajinci u poziciji da krenu u kontraofanzivu, to treba podržati. Sa opremom koju traže od nas“, rekao je on.

Upitan kako bi izgledala pobeda Ukrajine ili neuspeh Putina, Džonson je rekao:

„Da bar povratimo status kvo koji je postojao pre 24. februara i da njene (ruske) trupe budu odbačene iz oblasti koje su izvršile invaziju.

Kako je ranije preneo Ukrinform, od 22. juna, broj poginulih ruskih vojnih snaga u Ukrajini iznosio je 34.230.