Za ruski rat u Ukrajini na vidiku se ne vidi diplomatsko odstupanje

Za ruski rat u Ukrajini na vidiku se ne vidi diplomatsko odstupanje

S obzirom da ruski rat u Ukrajini sada traje već treću nedelju, američki i evropski zvaničnici nemaju mnogo optimizma da diplomatski kanali mogu da pruže izlaz iz sukoba u ovom trenutku.

Razgovori između ukrajinskih i ruskih diplomata ove nedelje nisu dali primetan napredak. Navodno bezbedni putevi evakuacije iz zemlje su više puta osporavani. Broj civilnih žrtava nastavlja da raste, a do kraja nedelje obe strane su razmenjivale optužbe za upotrebu hemijskog oružja.

Dok je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u petak da je došlo do „određenog pozitivnog napretka“ u pregovorima sa Ukrajinom, američki i evropski zvaničnici i diplomate koji su razgovarali za CNN izrazili su dubok skepticizam u vezi sa stanjem pregovora. Niko nije smatrao da dosadašnje Putinove akcije sugerišu da je ruski lider spreman da pronađe diplomatski izlaz za okončanje rata.

Uticaj sankcija: SAD i njihovi saveznici su uveli sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, a američki predsednik Džo Bajden je ostao u kontaktu sa evropskim liderima, kao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ali američki zvaničnici su privatno priznali da ne veruju da će bilo koja od ovih sankcija promeniti Putinovo razmišljanje, a mnogi ne veruju ni da će gubici Rusije u Ukrajini.

Bajdenova administracija se opire da stavi svoju težinu iza bilo kog pojedinačnog igrača uključenog u rane napore da se pronađe rešenje za okončanje ukrajinske krize. Američki zvaničnici kažu da tek treba da vide bilo kakav opipljiv napredak u bilo kom kanalu i da nastavljaju da vide Ukrajinu i Rusiju kao jedine bitne igrače u pronalaženju rešenja.

„Razne zemlje mogu pokušati da oblikuju stvari kako žele, ali na kraju dana, ovo će se verovatno svesti na ono što je predsednik Zelenski spreman da prihvati i šta je predsednik Putin spreman da prihvati“, rekao je viši Zvaničnik Stejt departmenta.