Spasavanje 10 meksičkih rudara: ‘Vreme je protiv nas’

Spasavanje 10 meksičkih rudara: ‘Vreme je protiv nas’

Velike pumpe isisale su vodu iz poplavljenog rudnika uglja u Meksiku u subotu dok su vlasti odmeravale da li da pošalju ronioce da pokušaju da spasu 10 rudara koji su zarobljeni pod zemljom više od tri dana.

Rudari su ostali zarobljeni u rudniku u severnoj pograničnoj državi Koauila u sredu popodne kada su njihovi radovi na iskopavanju doveli do urušavanja zida tunela, što je izazvalo poplave u tri bunara.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će subota biti „odlučujuća“ u određivanju da li ronioci mogu bezbedno da uđu u rudnik. Ali do popodneva, guverner Koavile Migel Rikelme rekao je da je nivo vode i dalje previsok.

„Vreme je protiv nas“, rekao je on porodicama na tom mestu, preneli su meksički mediji.

Rođaci koji bdiju napolju rekli su da polažu nade u mogućnost da su rudari pronašli džep vazduha.

„Umorni smo, očajni, ali sa malo (nade)“, rekla je Sesilija Kruz, dodajući da je decenijama čula za rudarske nesreće u svojoj rodnoj Koauili pre incidenta koji je zarobio njenog nećaka, 42-godišnjaka. godišnji Serhio Kruz.

Mogućnost tunela ispunjenih blatom i podzemnih kolapsa mogla bi onemogućiti spasilačke ekipe da traže rudare, čak i ako se izvuče dovoljno vode, napomenula je ona.

„Da li žele da rizikuju više života? Bila bi to još veća tragedija“, rekla je ona.

Šest ronilaca iz meksičkih specijalnih snaga poslato je da pomognu naporima u rudniku, gde su tri bunara, svaki duboka 60 metara (200 stopa), u početku bila više od pola poplavljena.

Pet rudara je uspelo da pobegne. Jedan, Fernando Pompa, ispričao je u intervjuu radio stanici Koauila kako je dovučen iznad zemlje u kolicima koja su se koristila za transport uglja nakon što je nesreća oslobodila ogroman nalet vode.

„Nada je da postoji mali mehur vazduha“, rekao je.

Rudnik, u opštini Sabinas, otvoren je u januaru i nije imao „zabeleške pritužbi na bilo koju vrstu abnormalnosti“, prema Ministarstvu rada.

Serhio Martinez, čiji je brat Horhe Luis Martinez (34) zarobljen, rekao je da su mu radnici iznad zemlje rekli da su čuli grmljavinu praćenu mlazom vazduha kada se nesreća dogodila. Potrčali su do rudnika i bacili konopac, ručno povlačeći radnike, ali nisu stigli do Horhea Luisa.

„Nadamo se da će se desiti čudo da se izvuče živ“, rekao je Martinez.

Dan nakon kolapsa rudnika u Meksiku, porodice zabrinute