Vlasti Bostona istražuju da li je eksplozija paketa iscenirana

Vlasti Bostona istražuju da li je eksplozija paketa iscenirana

BOSTON – Federalni istražitelji istražuju da li je službenik koji je prijavio eksploziju paketa ove nedelje na severoistočnom univerzitetu u Bostonu možda inscenirao incident, rekao je zvaničnik za sprovođenje zakona u intervjuu Rojtersu u sredu.

Policija u Bostonu saopštila je u utorak da je paket koji je dostavljen u urbani kampus eksplodirao dok je njime rukovao 45-godišnji zaposlenik, za koga su rekli da je zadobio povrede ruke koje zahtevaju bolničko lečenje. Zaposleni nije imenovan.

Northeastern je otkazao neke časove nakon incidenta u utorak. Drugi kampusi u oblasti Bostona, uključujući Univerzitet Harvard, pozvali su studente da budu oprezni, izazivajući emocije u gradu koji je još uvek u znaku smrtonosnih bombaških napada u Bostonskom maratonu 2013.

Policijska uprava Bostona nije odmah odgovorila na zahtev za komentar komentara službenika za sprovođenje zakona, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Okružno tužilaštvo okruga Safolk, koje je u utorak saopštilo da je spremno da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona na svakom krivičnom gonjenju, saopštilo je da federalni istražitelji preuzimaju vođstvo u slučaju. Rečeno je da niko nije federalno optužen.

FBI nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

ABC Nevs, pozivajući se na neimenovane izvore za sprovođenje zakona, saopštio je da vlasti nisu našle dokaze o detonaciji i da ispituju da li se incident zaista dogodio.

Takođe pozivajući se na neimenovane izvore za sprovođenje zakona, CNN je ranije u sredu izvestio da je paket sadržao belešku u kojoj se kritikuje Mark Zakerberg, izvršni direktor Meta Platforms (META.O) vlasnika Fejsbuka.

U poruci se takođe žali zbog odnosa između programera virtuelne stvarnosti i akademske zajednice, preneo je CNN. Bostonske vesti VCVB objavile su da je poruka bila upakovana u kontejner pod pritiskom koji je eksplodirao kada je otvoren.

Meta nije komentarisao izveštaje, kao ni Policijska uprava Bostona.

Grad je potresao bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine, kada su tri osobe poginule, a više od 260 ranjeno od par bombi domaće izrade na godišnjoj trci.

Porota je 2015. osudila Džohara Carnajeva na smrt jer je izvršio napade sa svojim starijim bratom, koji je umro nekoliko dana nakon bombaškog napada u pucnjavi sa policijom.