Vlada Velike Britanije dozvolila je građanima da smeste ukrajinske izbeglice

Vlada Velike Britanije dozvolila je građanima da smeste ukrajinske izbeglice

Javnost će moći da ponudi smeštaj ukrajinskim izbeglicama jer vlada najavljuje novu rutu do Velike Britanije za one koji beže od ruske invazije.

Nakon kritika vladine strategije i birokratskih kašnjenja sa kojima se suočavaju Ukrajinci sa porodičnim vezama sa Velikom Britanijom, od britanske javnosti će biti zatraženo da smesti izbeglice koje nemaju porodične veze koje bi imale pravo na rad, pristup državnim beneficijama i javnim uslugama.

Vladini izvori su za Gardijan potvrdili izveštaj u Dejli telegrafu da će, u okviru proširenja šeme sponzorstva, pojedinci, dobrotvorne organizacije, preduzeća i grupe u zajednici moći da se registruju kako bi ponudili smeštaj i zapošljavanje putem telefonske linije i veb stranice.

Oni koji nude smeštaj biće provereni i moraju da pristanu na smeštaj izbeglice na minimalni period.

Visoki izvor u Odeljenju za podizanje nivoa, stanovanje i zajednice rekao je za Gardijan da se još uvek razmatra dužina vremena tokom kojeg će ljudi iz Ukrajine moći da borave u Velikoj Britaniji prema ovom programu.

Očekuje se da će detalji nove „sponzorisane“ humanitarne izbegličke rute biti otkriveni u nedelju, a kompletnu najavu u ponedeljak će objaviti Majkl Gouv, sekretar za zajednice.

Očekuje se da će izbeglice biti regrutovane od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i biće im potrebne vize pored biometrijskih i bezbednosnih provera.

To dolazi nakon što je Priti Patel, ministarka unutrašnjih poslova, objavila da će Velika Britanija ublažiti svoje stroge uslove za ulazak za ukrajinske izbeglice, omogućavajući onima sa pasošima da se prijave za ulazak putem interneta i da moraju da daju biometrijske detalje tek nakon što stignu u UK.

Mnogi su otišli ​​u Kale da otkriju da tamo ne mogu da podnesu zahtev za vize i da su poslani u druge gradove, dok je jedan broj konzularnih kancelarija Ujedinjenog Kraljevstva imao ograničen broj sastanaka.

Patel je u četvrtak rekao Komonsu da od utorka takvi sastanci više neće biti potrebni za ukrajinske državljane sa pasošima. Mogli su da se prijave na daljinu i rekli bi im kada mogu da putuju.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao: „Ukratko, Ukrajinci sa pasošima će moći da dobiju dozvolu da dođu ovde u potpunosti onlajn, gde god da se nalaze, i moći će da daju svoje biometrijske podatke jednom u Britaniji.

„To će značiti da centri za apliciranje za vizu širom Evrope mogu da usmere svoje napore na pomoć Ukrajincima bez pasoša.

Sekretarka unutrašnjih poslova u senci, Ivet Kuper, pozdravila je promenu, ali je kritikovala Patela zbog dosadašnjeg sistema, nazvavši tretman „totalnom, totalnom sramotom, koja nanosi sramotu našoj zemlji“.

Ona je dodala: „Moram da kažem ministru unutrašnjih poslova: zašto je uvek potrebno da budem doveden u Donji dom da bi se napravile osnovne promene kako bi se pomoglo ugroženim ljudima koji beže iz Ukrajine?“