Savet bezbednosti UN-a osudio represiju nad ženama u Avganistanu i zahteva promene od talibana

Savet bezbednosti UN-a osudio represiju nad ženama u Avganistanu i zahteva promene od talibana

Više od dve trećine članova Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osudilo je u ponedeljak represiju nad ženama i devojčicama u Avganistanu od strane talibana i zatražilo hitne promene. Saopštenje, potpisano od strane 11 od 15 članova Saveta, istaklo je neophodnost ukidanja svih politika i uredaba koje diskriminišu žene, uključujući zabranu obrazovanja devojčica i ograničenja u pravu na rad i slobodu kretanja.

Generalni sekretar UN-a Antonijo Gutereš inicirao je sastanak u Dohi sa predstavnicima avganistanskog civilnog društva, ali su talibani odbili prisustvo. Ipak, politička šefica UN-a Rozmeri Dikarlo sastala se sa talibanskim zvaničnicima. Cilj sastanka bio je naglasiti potrebu za inkluzivnim političkim procesom i poštovanjem ljudskih prava, posebno prava žena i devojčica.

Rezolucija Saveta bezbednosti dala je ovlašćenje Guterešu da imenuje izaslanika UN-a nakon konsultacija sa svim stranama, uključujući talibane. Planirane su dalje konsultacije kako bi se ocenili uslovi za imenovanje izaslanika koji će koordinirati angažmane i efikasno sarađivati sa talibanima.

Ovaj korak predstavlja nastojanje da se prevaziđe politička blokada u Avganistanu i razvije mapa puta ka inkluzivnom društvu u kojem se poštuju ljudska prava svih građana, uključujući posebno žene i devojčice.