Vanredni sastanak Evropske agencije za lekove o Astrazenekinoj vakcini

Vanredni sastanak Evropske agencije za lekove o Astrazenekinoj vakcini

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da će u četvrtak održati „vanredni sastanak“ nakon što je više zemalja obustavilo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog bojazni posle inidenata koji se dovode u vezu sa zgrušavanjem krvi.

„Odbor za bezbednost EMA u utorak će pažljivije proučiti informacije i sazvati vanrednu sednicu u četvrtak 18. marta kako bi izvukao zaključke iz prikupljenih informacija i predložio druge mere koje bi mogle biti neophodne“, prenosi AFP saopštenje evropske agencije čije je sedište u Amsterdamu.

Poslednjih dana je nekoliko zemalja, među kojima Italija, Francuska i Nemačka, a danas i Slovenija, odlučilo da, iz opreza, suspenduju upotrebu vakcina švedsko-britanske laboratorije AstraZeneka i Univerziteta Oksford nakon što se posumnjalo u moguće neželjene pojave vezane za zgrušavanje krvi, koje zasad nisu dokazane.

Evropska agencija je prethodno navela kako istražuje „izvestan broj“ slučajeva stvaranja ugrušaka u krvi kod osoba koje su primile vakcinu, navodeći da ona i dalje može upotrebljavati i da su prednosti tih vakcina i dalje veće od rizika.

„Dok istraga traje, EMA ostaje pri stavu da su prednosti AstraZenekine vakcine u prevenciji kovida-19 koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika propratnih pojava“, poručeno je iz sedišta EMA.

Nemačka je privremeno obustavila imunizaciju vakcinom AstraZeneka nakon što je otkrila sedam slučajeva tromboze kod ljudi koji su primili tu vakcinu, rekao je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan, navodeći da se radi u sedam slučajeva od ukupno 1,6 miliona vakcinisanih AstraZenekom u toj zemlji.