Vakcina kompanije Džonson i Džonson odobrena u SAD

Vakcina kompanije Džonson i Džonson odobrena u SAD

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine kompanije „Džonson i Džonson“, za koju je potrebna samo jedna doza umesto dve, a to je treća vakcina protiv kovida 19 koja je odobrena u SAD za odrasle, 18 godina i starije.

FDA je saopštila da „Džonson i Džonson“ vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, preneo je danas Glas Amerike.

Jedna doza je 85 odsto delotvorna protiv najtežih slučajeva kovida 19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gde se širi soj korona virusa koji najviše zabrinjava.

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je vest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mere za suzbijanje koronavirusa.

Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podeljene među američkim državama, mogla da bi da počne već u ponedeljak. Očekuje se da „Džonson i Džonson“ isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do leta.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu „Džonson i Džonson“ vakcine.

Vakcina kompanije „Džonson i Džonson“ može se skladištiti u frižiderima široke namene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija „Fajzer/Bajontek“ ili „Moderna“ koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.