UN: Više od 10 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove od početka rata

UN: Više od 10 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove od početka rata

Više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dece u Ukrajini, napustilo je svoje domove od početka rata prošlog meseca, rekao je predstavnik UN za humanitarna pitanja obraćajući se Savetu bezbednosti UN u utorak.

Od toga, 6,5 miliona je interno raseljeno, a 3,9 miliona je prešlo granice u susedne zemlje, rekla je zamenica koordinatora UN za humanitarna pitanja Džojs Msuja.

Msuja je rekao da se humanitarna pomoć povećava svakim danom i da je sada više od 1.230 pripadnika Ujedinjenih nacija u zemlji i radi sa više od 100 humanitarnih organizacija širom Ukrajine.

„Ukrajina je humanitarni paradoks: rame uz rame sa ekstremnim nasiljem vidimo ekstremnu ljubaznost, duboku solidarnost i najnežniju brigu“, rekao je Msuja opisujući humanitarnu situaciju na terenu.

Ona je rekla da je prvi konvoj UN stigao u Sumi 18. marta i isporučio, između ostalog, 130 tona medicinskog materijala, vode, gotovih jela i konzervirane hrane za 35.000 ljudi. U ponedeljak, drugi konvoj UN-a stigao je u Harkov obezbeđujući hranu i druge neophodne artikle za pomoć koje je delilo Ukrajinsko društvo Crvenog krsta.

„Širom zemlje, više od 180 metričkih tona medicinskog materijala je isporučeno, a više od 470 metričkih tona je na putu“, rekao je Msuia. „Tamo gde možemo, kupujemo zalihe sa lokalnog tržišta i radimo zajedno sa lokalnim naporima.

Da bismo pružili više humanitarne podrške „potrebni su nam detaljni, realistični sporazumi o humanitarnim prekidima vatre i pauzama kako bi se omogućila pomoć i izlazak ljudi“, rekao je Msuja. Ona je dodala da je „situacija u Ukrajini plodno tlo za trgovce ljudima i predatore koji iskorištavaju priliku koju pruža nestabilnost koju je podstakao rat“.

„Humanitarne organizacije su zabrinute zbog rizika od trgovine ljudima, kao i seksualnog nasilja, eksploatacije i zlostavljanja u Ukrajini i regionu“, rekla je Msuja. „Predatori mame samohrane roditelje na put obećanjima o prevozu i smeštaju.

Predstavnik UN je rekao da organizacija povećava usluge zaštite za Ukrajince koji beže iz zemlje na granici, ali i unutar zemlje, „pružajući dostupne informacije o bezbednim opcijama i rutama, pristupu linijama za pomoć i bezbednom skloništu“.