Ukrajinski zvaničnici kritikuju Izrael zbog politike prema izbeglicama

Ukrajinski zvaničnici kritikuju Izrael zbog politike prema izbeglicama

Ukrajinski zvaničnici kritikuju politiku Izraela prema ukrajinskim izbeglicama, govoreći da „uskraćuju sklonište“ ljudima u opasnosti zbog izbegličkih kvota.

„Rusija vrši genocid nad Ukrajincima, ubijajući hiljade civila, dok izraelska vlada proverava svaku izbeglicu iz Ukrajine češljem sa sitnim zubima“, objavila je ambasada Ukrajine u Izraelu u saopštenju na Fejsbuku. „Pozivamo one koji donesu odluku da ukinu politiku kvota i drugih veštačkih prepreka ženama i deci koji beže iz ratom razorene Ukrajine.

Izraelski zvaničnici su branili svoju politiku. Direktor izraelske uprave za stanovništvo i imigraciju Tomer Moskovic rekao je za list Iedioth Ahronoth „Svet je pun nevolja. Užasne stvari se stalno dešavaju, i nisam ciničan. Ali da li to znači da moramo da primamo ljude neselektivno „Ja sam stražar na kapiji zemlje i ne mogu svima da je otvorim.”

Prema izraelskom „Zakonu o povratku“, svaki Jevrej, ili svako ko ima bar jednog jevrejskog dedu i baku, ima pravo na izraelsko državljanstvo zajedno sa svojim porodicama. Ne postoji ograničenje za broj Ukrajinaca koji mogu da uđu prema „Zakonu o povratku“, a izraelski zvaničnici kažu da se pripremaju za talas do 100.000 ukrajinskih i ruskih državljana koji imaju pravo da uđu u zemlju.

Državljani Izraela takođe imaju pravo da se prijave za dozvole za ulazak za svoje članove ukrajinske porodice koji nisu Jevreji bez kvote.

Osim te dve grupe, Izrael je uveo kvotu od 5.000 ljudi Ukrajinaca bez porodičnih veza, ali prvo moraju da podnesu zahtev za dozvolu.

Članovima izbegličkih porodica izraelskih državljana i onima koji nemaju veze u početku će se izdavati tromesečne turističke vize, koje mogu da se promene u radne dozvole ako rat potraje duže.

Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk rekao je za Si-En-En da je u sredu uveče 12 ukrajinskih državljana odbijeno na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu i vraćeno u Poljsku jer nisu imali ulazne dozvole.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Andrij Jermak napisao je na Fejsbuku da su „nedavne odluke izraelskog rukovodstva koje imaju za cilj da ograniči prijem Ukrajinaca, blago rečeno, iznenađujuće. „Smatramo suspenziju bezviznog putovanja i uvođenje sistema elektronskih dozvola [MUP] za ulazak u Izrael neprijateljskim korakom za građane Ukrajine, što treba odmah ispraviti.

Ukrajinska ambasada u Izraelu napisala je na Fejsbuku da su tražili od izraelskih vlasti da dozvole Ukrajincima sa izraelskim rođacima da ih pozovu bez prethodnog odobrenja, kao i alternativni mehanizam koji će omogućiti ulazak i Ukrajincima sa prijateljima u Izraelu koji mogu da ih ugoste.

„Nadamo se da će vlada, čiji je narod tokom svog postojanja iskusio izbeglički život, prigrliti one koji spasavaju svoje živote i živote svoje dece – tražeći privremeni zaklon od strahota rata“, napisala je ambasada.